Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Brexit

Ben je een Britse burger die aan de Universiteit Leiden studeert of werkt? Of ben je een Leidse student die in het Verenigd Koninkrijk studeert of wil gaan studeren? Hier vind je meer informatie over de gevolgen van Brexit voor studenten en medewerkers.

Gevolgen van Brexit voor studenten en medewerkers

De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, waarvoor het Britse volk in 2016 heeft gestemd, is op 1 januari 2021 een feit geworden. Op 24 december 2020 hebben de onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Hoewel sommige van de regelingen om de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk vorm te geven nog steeds in onderhandeling zijn, zal er een einde komen aan het vrije verkeer van personen, goederen en diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Dit betekent aanzienlijke verschillen in de manier waarop mensen leven, studeren, werken en reizen.

Doel van deze website is om Brexit-gerelateerde informatie te delen die relevant is voor huidig en toekomstig personeel en studenten van de Universiteit Leiden. Omdat de situatie nog steeds in ontwikkeling is, kunnen we de juistheid of volledigheid van deze informatie niet garanderen. De Brexitwebsite van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)  is een goede bron voor verdere informatie.

Impact van Brexit op universiteiten

Als onafhankelijke Nederlandse universiteit verwachten we geen grote veranderingen voor de Universiteit Leiden als gevolg van Brexit. We blijven ons inzetten om de samenwerking met Britse universiteiten en burgers voort te zetten, net zoals we dat doen met andere gerenommeerde universiteiten en burgers over de hele wereld. In een gezamenlijke verklaring hebben de universiteiten van het Verenigd Koninkrijk en de Universiteiten van Nederland deze intentie herhaald.

Meer informatie over de impact van Brexit op het hoger onderwijs in Nederland is te vinden op de Brexit-portal van de Nederlandse overheid.

Brexitdosssier Universiteit Leiden

Bekijk het Engelstalige Brexitdossier voor meer informatie over de gevolgen van Brexit voor (toekomstige) studenten en medewerkers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.