Universiteit Leiden

nl en
Loop een dag mee bij de Master Management van de Publieke Sector

Studievoorlichting

Meeloopdag Master Management van de Publieke Sector

Datum
maandag 9 maart 2020
Tijd
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
Room 3.46

Master Meeloopdag

Benieuwd hoe het is om de Master Management van de Publieke Sector te studeren ? Kom langs tijdens de meeloopdag en maak kennis met de specialisaties Strategie, Advisering en Verandermanagement (SAV) en Public Affairs (PA) in het vak Publieke Waarden en Ethiek.

Tijdens deze namiddag leer je huidige studenten kennen en ben je in de gelegenheid al je vragen over de opleiding te stellen aan de docenten en coordinatoren van de Master. Onder het genot van een kop koffie neemt de studentambassadeur, Frouke van den Heuvel, je mee op sleeptouw; vragen kun je natuurlijk aan haar stellen of aan staffleden.

Publieke Waarden en Ethiek

Deze collegereeks gaat over publieke waarden en ethiek (een kritische bezinning over het juiste handelen); twee onderwerpen die de laatste jaren veel aandacht krijgen. Een ware ‘integriteitshausse’ heeft zich sinds de jaren 1990 ontwikkeld in het openbaar bestuur én de bestuurskunde. Bovendien staan media vol van voorbeelden van corruptie of anderszins niet-integer bestuurlijk gedrag en zijn discussies over ‘goed bestuur’ aan de orde van de dag. Dit roept veel vragen op die voor zowel de wetenschapper als de practitioner direct relevant zijn. Een zo’n vraag is wat de publieke waarden zijn die door overheden in het algemeen en door ambtenaren en politici in het bijzonder (kunnen of zouden moeten) worden beschermd en bevorderd en hoe men dat eigenlijk doet? Een andere vraag betreft de herkomst en betekenis van begrippen als publieke waarde (enkelvoud), publieke waarden (meervoud), normen, integriteit, corruptie etc. Het is gebruikelijk de inhoud van het begrip publieke waarden te verhelderen door een contrast met private waarden. Maar ook dat levert vragen op. Wat is bijvoorbeeld eigenlijk het verschil tussen beide en maakt het iets uit voor discussies over ‘goed bestuur’? Andere vragen zijn hoe men gedegen ethisch kan reflecteren op morele problemen in het openbaar bestuur en hoe publieke waarden eigenlijk gerealiseerd en gemanaged kunnen worden, in nationaal en internationaal perspectief. Er wordt bijvoorbeeld veel gesproken over Public Value Management en het belang van training en ethisch leiderschap, maar wat wordt hiermee eigenlijk bedoeld en, belangrijker: kunnen deze zaken bijdragen aan beter openbaar bestuur? In deze cursus gaan wij uitvoerig op bovenstaande (en andere) zaken in. Studenten verwerven kennis van bestuurskundige concepten en theorieën over publieke waarden en ethiek en leren kritisch te reflecteren op normatieve vraagstukken in de nationale en internationale bestuurspraktijk. Wij behandelen hiertoe belangrijke literatuur en bespreken voortdurend relevante casuïstiek.

 

Locatie & routebeschrijving

Meld je hier aan voor de Meeloopdag Management van de Publieke Sector

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.