Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Biomarkers for the response to immunotherapy in patients with non- small cell lung cancer

  • M. Muller
Datum
woensdag 29 mei 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. P. Baas

Samenvatting

Longkanker is de belangrijkste oorzaak van sterfte door kanker. Voorheen was chemotherapie de enige vorm van (palliatieve) behandeling, met hierbij een korte overleving van slechts maanden. Sinds de komst van immunotherapie is deze overleving flink toegenomen, met in de eerste resultaten een overleving van zelfs enkele jaren. Helaas reageert niet iedereen op de behandeling, kunnen er in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen optreden en kost het veel geld. Goede selectie van patiënten is dus belangrijk voor zowel beperken van ernstige bijwerkingen als kostenbesparing. Een methode die hiervoor nu veel gebruikt wordt is het gebruik van PD-L1, het aangrijppunt voor de werking van de immunotherapie. Voor deze methode is een stukje weefsel van de tumor nodig (biopt), welke niet altijd makkelijk te verkrijgen is. Daarnaast geeft PD-L1 niet altijd goed aan of iemand wel of niet gaat reageren. In dit proefschrift ga ik op zoek naar de ideale methode, ook wel biomarker, om te voorspellen of iemand wel of niet gaat reageren op immunotherapie.  Met het gebruik van erfelijk materiaal van bloedplaatjes (RNA), eiwitten en tumormarkers in het bloed, en het gebruik van een electronische neus voor uitgeademde lucht, probeer ik met een duidelijk minder invasieve methode te voorspellen wie er wel of juist niet gaat reageren op immunotherapie. De resultaten zijn voor de meeste biomarkers veelbelovend, met betere resultaten dan PD-L1. Een blik in de toekomst laat zien dat de meeste markers verder onderzocht en doorontwikkeld (moeten) worden. Mogelijk zal het combineren van markers tot betere resultaten leiden.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.