Universiteit Leiden

nl en

Cursus | Training

Masterclass politieke stijl (nieuw)

Datum
maandag 11 maart 2024
Tijd
Locatie
Centrum Den Haag

Politieke Stijl van Bestuurders

Een nieuwe minister, burgemeester, wethouder, bestuurder – hoe ga je ermee om?

Alle bestuurders zijn anders, zelfs al zijn ze van dezelfde partij. Wat kan helpen een bestuurder snel te doorgronden is het archetypemodel van Carola Schoor: zes bestuursstijlen, zes politieke identiteiten. Iedere stijl heeft zijn eigen kracht, maar ook zijn eigen valkuilen. En zeker ook: zijn eigen taal en beelden.  Tijdens deze masterclass leer je hoe het model werkt en ontdek je, in gesprek met Carola Schoor en de andere deelnemers, welke stijl – of stijlen – de bestuurders hebben waar jij mee werkt. En wat je daarmee kunt in je communicatie.

Inschrijven

Klik hier

Programma

Aan de hand van voorbeelden, een quiz en een stijltest legt Carola het Archetypemodel voor politieke stijl uit. Dit model deelt politici in bij zes archetypen: de regent, samenwerker, probleemoplosser, rebel, boze burger en het orakel. De types lopen dwars door de politieke partijen heen. Elk type heeft een andere drijfveer om de politiek in te gaan en een andere retorische gebruiksaanwijzing.

De politiek van de 21e eeuw wijkt af van die van de vorige. Zoals je de twintigste eeuw de eeuw van de grote ideologieën kunt noemen, zo karakteriseert het eerste kwart van de 21e eeuw zich steeds duidelijker als een tijdperk van politieke stijl. Wat is er aan de hand? Wat is er precies nodig? En hoe helpt inzicht in politieke stijl daarbij?

We gaan onder begeleiding van Carola aan de slag met het archetypemodel voor politieke stijl. Eerst analyseren we de politieke stijl van een of twee door jou gekozen politici of bestuurders met behulp van het uitgereikte analysekader. Ook doe je de zelftest, waarmee je je eigen politieke stijl vaststelt.

Kies uit:

  • Het schrijven van de opening van een speech voor een door jou geanalyseerde politicus/bestuurder;
  • Het aanpassen van je lobbyboodschap aan de stijl van jouw politicus/bestuurder;
  • Het geven van een communicatie advies aan jouw politicus/bestuurder;
  • Het doordenken van de gevolgtrekkingen van je eigen politieke stijl voor je eigen functie.

De middag eindigt met de presentatie van de uitwerking van je keuzeopdracht, de feedback van de andere deelnemers en van Carola en een evaluatie van de dag.

Meer informatie over de politieke archetypes

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.