Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

BABESCH Byvanck Lezing

Datum
dinsdag 23 april 2024
Tijd
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

The true burial site of Peter and Paul? Christians and Jews on the Appian way

Ondanks de huidige katholieke orthodoxie dat de oorspronkelijke begraafplaatsen van de Martelaren Petrus en Paulus waren waar ze nog steeds worden vereerd - onder hun kerken op de Vaticaanse heuvel en op de Via Ostiense - is er nog steeds een controverse rond een raadselachtige plek bij de derde mijlpaal van de Via Appia. De huidige, 17e-eeuwse kerk van Sint Sebastiaan werd gebouwd over een vroege, eenvoudige cultusplaats voor de apostelen en een 4e-eeuwse Basilica Apostolorum. Op basis van archeologisch bewijsmateriaal argumenteerd Professor Dr. Barbara Borg dat de apostelen hier, in een voormalige pozzolana-mijn, begraven zouden zijn geweest, ten minste sinds de 2de eeuw. Ze zal schetsen hoe hun cultus zich ontwikkelde van een gewone begrafeniscultus tot een martelaarscultus.

Meer informatie en inschrijving

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.