Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Venster op het verleden? De Archival Turn Theory en antieke archieven

Datum
dinsdag 7 juni 2022
Tijd
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Zaal
Leemanszaal

Archieven uit de oudheid zijn vaak de enige bron die historici tot hun beschikking hebben bij het doen van onderzoek. Vaak worden deze archieven gezien als een ‘venster op het verleden’ waarmee we de geschiedenis objectief kunnen reconstrueren. Maar is dit wel zo? 

Op 7 juni a.s. wordt een symposium gehouden over de Archival Turn Theory. Deze theorie, die oorspronkelijk uit het postkoloniale denken voortkomt, kan ook door oud-historici worden ingezet om op een nieuwe manier naar archieven te kijken in hun eigen context. Archieven worden gevormd door machtsstructuren en zijn door de tijd heen aan verandering onderhevig. Verschillende academici zullen spreken over hun onderzoek in relatie tot de Archival Turn Theory in de oudheid. 

Sprekers:

Introductie door Dr. Rens Tacoma
Lezing door Eden Dijkstra en Joëlle Kraaijeveld
Lezing door Prof. Dr. Katelijn Vandorpe
Lezing door Dr. Rebecca van Hove
Afsluiting door Prof. Dr. Caroline Waerzeggers

Dit symposium wordt gefinancierd door het Humanities Research Traineeship Programme 2022 (Universiteit Leiden).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.