Universiteit Leiden

nl en

Alumni-activiteit | Symposium

Symposium Middelnederlandse literatuur door de ogen van anderen

Datum
dinsdag 14 juni 2022
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019
Prof. dr. Frits P. van Oostrom [copyright Brian Smeulders]

Op dinsdag 14 juni 2022 wordt aan de Universiteit Leiden een symposium georganiseerd door Wim van Anrooij en Geert Warnar ter gelegenheid van het naderende emeritaat van Frits van Oostrom (Universiteit Utrecht).

Sinds de introductie in de medioneerlandistiek van de contextgerichte benadering van literatuur rond 1980 maakte de studie van de Middelnederlandse literatuur een ongekende bloeiperiode door. Interdisciplinariteit en internationalisering zijn sindsdien vanzelfsprekend geworden, aandacht voor materiële verschijningsvormen en digital humanities deden spoedig daarna hun intrede. Hoe wordt de Middelnederlandse literatuur anno 2022 waargenomen door mediëvisten afkomstig uit diverse disciplines?

Sprekers

Wim van Anrooij (Nederlandse Taal en Cultuur): Ter inleiding. Tussen Utrecht en Utrecht

Emma Grootveld (Italiaanse Taal en Cultuur): Lessen van de maestro. Brunetto Latini tussen Maerlant en Boendale

Dirk Schoenaers (Geschiedenis): Des parlemens qui furent tenuz a Malines et des aultres chosez. Een verloren hoofdstukje van de Brabantsche yeesten?

Lieke Smits (Kunstgeschiedenis): Medicijn voor de ziel. Verbeelding en performance van spirituele genezing in handschrift en druk

Anna Dlabačová (Boekwetenschap): ‘Middelnederlandse Incunabilistiek’. De rol van de boekdrukkunst in de internationale bestudering van Middelnederlandse letterkunde

Alisa van de Haar (Franse Taal en Cultuur): Francofobie, francofilie, francofonie. De meerstemmigheid van de literatuur van de zestiende-eeuwse Nederlanden

Johannes Müller (Duitse Taal en Cultuur): Reizen door de tijd. Alexander en Sint Brandaan in de zeventiende eeuw

Bram Caers (Nederlandse Taal en Cultuur): Historische letterkunde na de ‘turbo-mediëvistiek’: dobberen in het kielzog of een nieuwe koers?

Frits van Oostrom zal een slotwoord uitspreken.

Deelname

Wie deel wil nemen aan het symposium kan zich tot uiterlijk maandag 23 mei 2022 opgeven via w.van.anrooij@hum.leidenuniv.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Registratie vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

NB dit symposium is alleen na aanmelding op locatie bij te wonen, er is geen livestream.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.