Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Digging in Documents - Using Text Mining to Access the Hidden Knowledge in Dutch Archaeological Excavation Reports

  • A. Brandsen
Datum
dinsdag 15 februari 2022
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Dr. K. Lambers
  • Prof.dr. J.C.A. Kolen
  • Dr. S. Verberne

Archeologen produceren grote hoeveelheden teksten, te veel om effectief te kunnen lezen of handmatig te doorzoeken voor onderzoek. Om dit probleem op te lossen hebben we een zoeksysteem ontwikkeld (AGNES), dat zoeken in de volledige tekst van de docmenten combineert met zoeken op entiteiten en zoeken op een kaart.

We hebben eerst een handmatig gelabelde dataset gemaakt om een Named Entity Recognition model te trainen, dat gebruikt wordt om entiteiten uit tekst te extraheren. We hebben ook een studie gedaan naar de gebruikerseisen en een evaluatie van de usability van het systeem, om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor archeologisch onderzoek.

In een case studie over Vroeg-Middeleeuwse crematies, laten we zien dat het gebruik van AGNES leidt tot een toename van kennis in vergelijking met de kennis van experts, verzameld met behulp van eerder beschikbare zoekmachines. Dit toont aan dat dit soort intelligente zoeksystemen kunnen helpen bij literatuuronderzoek, meer relevante gegevens kunnen vinden, en uiteindelijk kunnen leiden tot een beter beeld van het verleden.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

071 - 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl 

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.