Center for Legal Entrepreneurship and Innovation

Het Centrum voor juridisch ondernemerschap en innovatie richt zich op het stimuleren van ondernemerschap en innovatie in de juridische bedrijfstak. Het slaat een brug tussen studie en praktijk.

Wereldwijd staat juridische dienstverlening voor grote uitdagingen door opkomst van technologische-en maatschappelijke ontwikkelingen. Vooral de toepassing van technologieën zoals Data Analyse, Artificial Intelligence en Cloud Computing heeft een grote impact.

Zoals in veel bedrijfstakken begon deze ontwikkeling met het automatiseren van administratieve processen. Daarbij wordt handwerk vervangen door geautomatiseerde systemen. Vervolgens kwam de ontwikkeling naar informatisering waarbij informatie die eerst was voorbehouden aan kenniswerkers openbaar beschikbaar wordt gemaakt bijvoorbeeld via het internet. De huidige fase wordt digitaliseren genoemd. Daarbij worden juridische processen (bijna) volledig door systemen uitgevoerd. De introductie van al deze vormen van technologie in het juridische werkveld wordt gezamenlijk ook wel ‘Legal Technology’ of ‘Legal Tech’ genoemd.

Tegenwoordig heeft de markt van de Legal Tech zich ontwikkeld tot een markt waarin startups de juridische dienstverlening ontwrichten. Dit gebeurt door bijvoorbeeld het aanbieden van online diensten waar geen advocaat of notaris meer aan te pas hoeft te komen, zoals het online opstellen van een arbeidsovereenkomst. Of met gebruik van Data Analyse kennis ontwikkelen over de toekomstige vraag naar nieuwe juridische diensten.

Juridisch ondernemen en innovatie hebben een impact op de organisatie en business modellen van dienstverleners. Dat vraagt ook om een ontwikkeling van de kennis en vaardigheden van juristen in opleiding. De Leidse rechtenfaculteit speelt hierop in door de oprichting van het Centrum voor Juridisch Ondernemerschap en Innovatie, gekoppeld aan de afdeling bedrijfswetenschappen. De Leidse rechtenfaculteit is de eerste in Nederland met een specifieke focus op juridisch ondernemerschap.