Universiteit Leiden Universiteit Leiden

Nederlands English

Center for Entrepreneurship and Innovation

Het Centrum voor ondernemerschap en innovatie richt zich op het stimuleren van ondernemerschap en innovatie in de juridische bedrijfstak. Het slaat een brug tussen studie en praktijk.

De bedrijfstak van de juridische dienstverlening staat door opkomst van technologische ontwikkelingen, de zogenaamde “legal tech”, voor grote uitdagingen. “Legal tech” is het gebruik van internet in de juridische dienstverlening, zoals cloud-toepassingen en het gebruik van big data. Vroeger betrof dit het zogenaamde kennismanagement, dat vooral gericht was op efficiënt documentbeheer bij grote kantoren. Tegenwoordig heeft de markt van de “legal tech” zich ontwikkeld tot een markt waarin startups de juridische dienstverlening ontwrichten. Dit gebeurt door bijvoorbeeld het aanbieden van online diensten waar geen advocaat of notaris meer aan te pas hoeft te komen, zoals het online opstellen van een arbeidsovereenkomst. Of met gebruik van big data kennis ontwikkelen over de toekomstige vraag naar nieuwe juridische diensten.

Juridisch ondernemen en innovatie komen bij uitstek samen in “legal tech". De Leidse rechtenfaculteit speelt hierop in door de oprichting van het Centrum voor Ondernemerschap en Innovatie, gekoppeld aan de afdeling bedrijfswetenschappen. De Leidse rechtenfaculteit is de eerste in Nederland met een dergelijke focus. Met een knipoog naar technologie zoals in Silicon Valley wordt ontwikkeld, gebruiken we op social media de merknaam Leiden Law Valley.