Onderzoeksproject
Libraries as Links in Learning: Making the Meaning of Manuscripts
Dit project onderzoekt de professionalisering van universiteitsbibliotheken in de negentiende en vroege twintigste eeuw, door de lens van het middeleeuwse handschriftenbezit. Met de Leidse Universiteitsbibliotheek als uitgangspunt werpt het licht op de veranderende praktijken rond het conserveren, behandelen en bestuderen van handschriften, tegen de achtergrond van een bloeiende negentiende-eeuwse wetenschap.
- Looptijd
- 2024 - 2028
- Contact
- Irene O'Daly
- Financiering
- Startersbeurzen
- Partners
Leiden University Library
In de loop van de negentiende eeuw professionaliseerde de bibliotheeksector in hoog tempo. De belangrijkste ontwikkelingen (zoals de systematisering van catalogiseringspraktijken, meer aandacht voor opslag, de opkomst van de professionele bibliothecaris) zijn in kaart gebracht, maar dit project is baanbrekend door het lot van westerse middeleeuwse handschriftcollecties in deze context van professionalisering te onderzoeken.
Het project onderzoekt de rol die bibliotheken speelden bij de constructie van het middeleeuwse manuscript als onderwerp van zowel materiële als tekstuele studie, maar ook als een fragiel en niet-vervangbaar object, geldelijk waardevol en verzamelbaar. Door bibliotheken te positioneren als een knooppunt van wetenschappelijke uitwisseling, bevragen we hun rol in abstracte processen zoals de canonisering van tekstdragers, terwijl we de materiële realiteit erkennen die inherent is aan het bewaren en toegankelijk maken van de manuscripten zelf.
Dit project onderzoekt de abstracte en actuele positie van westerse middeleeuwse handschriften in de collectie van de Universitaire Bibliotheek Leiden tussen ca. 1819 en ca. 1939.
