Universiteit Leiden

nl en

Publicatie

Hebben gewone antibiotica behandelingen invloed op emotionele verwerking?

Mensen die de afgelopen drie maanden antibiotica hebben gebruikt, letten meer op negatieve gezichtsuitdrukkingen, blijkt uit onderzoek van postdoc Katerina Johnson en universitair docent Laura Steenbergen. Dit kan mogelijk verklaren hoe antibiotica het risico op het ontwikkelen van depressie vergroot.

Auteur
Katerina Johnson & Laura Steenbergen
Datum
06 september 2022
Links
Physiology & Behavior - Do common antibiotic treatments influence emotional processing?

Het gebruik van antibiotica heeft een negatieve invloed op de microbiële gemeenschap in de darm, zo bleek uit eerder onderzoek. Dat kan vervolgens domino-effecten hebben op de rest van onze gezondheid.

Verhoogd risico op depressie

Uit eerdere onderzoeken bleek dat zelfs één antibioticakuur het risico op depressie en angst kan verhogen. Steenbergen voegt daaraan toe: ‘Niet alleen de verstoring van het microbioom door antibiotica, maar ook een ontsteking door een infectie zelf kan de hersenen beïnvloeden. Studies hebben echter aangetoond dat mensen die een infectie hebben die wordt behandeld met antischimmel- of antivirale middelen, niet zo'n verhoogd risico op depressie hebben. Dat suggereert dat antibiotica een oorzakelijke factor kan zijn in de relatie met een negatieve stemming. Daarnaast weten we ook uit dierstudies dat antibiotica symptomen van depressie kunnen veroorzaken.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.