Universiteit Leiden

nl en

Proefschrift

Regulating a Revolution: Small Satellites and the Law of Outer Space

Op 18 juni 2019 verdedigde Neta Palkovitz Menashy haar proefschrift 'Regulating a Revolution: Small Satellites and the Law of Outer Space'. Het promotieonderzoek is begeleid door promotoren prof. dr. P.M.J. Mendes de Leon en prof. dr. G. Molier.

Auteur
Neta Palkovitz Menashy
Datum
18 juni 2019
Links
Leids Repositorium

Kleine satellieten en vooral nanosatellieten en gestandaardiseerde CubeSats worden beschouwd als de toekomst van verkenning van de ruimte. De gestandaardiseerde CubeSats veroorzaakte een revolutie in de perceptie van ruimteactiviteiten. Tegenwoordig markeren ze een nieuw tijdperk van betaalbare kleinschalige particuliere ruimtemissies of gewoon 'NewSpace'-activiteiten. Ze zijn eenvoudig en snel te bouwen, maken gebruik van gestandaardiseerde standaardcomponenten; hebben een groot aantal lanceringsmogelijkheden tegen een fractie van de kosten van het lanceren van een satelliet met een 'normale' grootte; hun bediening is eenvoudig vanwege het feit dat de meeste van deze satellieten niet kunnen worden gemanoeuvreerd; en hun operationele leven in een baan om de aarde is meestal kort. Deze kenmerken onderscheiden kleine satellietenmissies van 'traditionele' satellietmissies.

Het bovenstaande betekent dat meer actoren, en met name particuliere entiteiten en ontwikkelingslanden, het zich kunnen veroorloven om kleine satellieten te lanceren, in tegenstelling tot traditionele satellieten; en het proces van het bouwen en lanceren van een kleine satelliet is aanzienlijk korter in vergelijking met het uitvoeren van een traditionele satellietmissie.
Hoe moeten deze nieuwe ruimteactiviteiten worden gedefinieerd en gereguleerd in het kader van het internationale verdrag inzake ruimtewetgeving, daterend uit de jaren zestig? Sommige praktijken met betrekking tot kleine satellietenmissies dagen het traditionele wettelijke kader uit door het naast nieuwe wettelijke behoeften te plaatsen. Is er een rechtvaardiging voor een speciale behandeling voor kleine satellietmissies volgens de internationale ruimtewetgeving? Het onderzoek biedt een antwoord op deze vraag, evenals een concrete oplossing om de juridische uitdagingen aan te pakken die in de hoofdstukken van het onderzoek zijn vastgesteld.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.