Universiteit Leiden

nl en

Boek

Geweld. Geweld en geweldsbeheersing in Nederland

Uitgaansgeweld, seksueel geweld, huiselijk geweld…een samenleving zonder een vorm van gewelddadig gedrag is haast ondenkbaar. De wetenschap is dan ook al lange tijd bezig met geweld en geweldsbeheersing. Een belangrijk werkveld, maar het ontbrak aan een overzicht van wetenschappelijke en praktijkgerichte inzichten. Deze uitgave heeft voor u de belangrijkste inzichten samengebracht. Erwin Muller, werkzaam bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie, heeft er ook een bijdrage aan geleverd.

Auteur
Red.: Marieke Liem, Erwin Muller
Datum
25 november 2016

Geweld wordt steeds meer iets van alledag - en de perceptie van een onveilige samenleving groeit. De uitgave Geweld is het eerste integrale overzichtswerk over deze complexe materie, waarin alle relevante kennis uit de wetenschap en praktijk bij elkaar is gebracht.

Geweld vanuit verschillende disciplines

De uitgave behandelt geweld vanuit diverse wetenschappelijke disciplines en praktijkperspectieven. Van psychologisch en juridisch tot sociaal, antropologisch, politiekundig, bestuurskundig en criminologisch. Specifiek wordt aandacht besteed aan:

  • de aard en omvang van geweld
  • trends in gewelddadig gedrag
  • dader en slachtofferschap
  • organisaties in geweldbeheersing
  • oorzaken van geweld, waaronder vuurwapens, alcohol en drugs, buurtkenmerken en psychische stoornissen
  • typen geweld, zoals uitgaansgeweld, geweld uit overtuiging, geweld en politie, geweld tegen gezagsdragers, fataal geweld, psychisch geweld en seksueel geweld

Meer informatie over dit boek op de website van Wolters Kluwer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.