Universiteit Leiden

nl en

Proefschrift

Formalism, Realism and Conservatism in Russian Law

Op 18 december 2019 verdedigde Mikhail Antonov zijn proefschrift 'Formalism, Realism and Conservatism in Russian Law'. Het promotieonderzoek is begeleid door promotor prof.dr. W.B. Simons.

Auteur
Mikhail Antonov
Datum
18 december 2019
Links
Leids Repositorium

Het proefschrift onderzoekt niet alleen de elementen van formalisme en decisionisme in het Russische juridische denken, het houdt ook rekening met de impact van conservatisme op de wisselwerking tussen beide elementen. Dit perspectief - bevestigd door een substantiƫle analyse van de Russische intellectuele geschiedenis en op de hoogte van de toepassing van de Russische wetgeving - werpt een belangrijk licht op de conceptualisering van rechten in Rusland.

De auteur onderstreept dat de huidige conservatieve verhalen, over het onderscheidend vermogen van de Russische wet, bepaalde kenmerken van de Russische juridische cultuur onthullen, en met name de intellectuele cultuur die voortdurend wordt doorgegeven in juridisch onderwijs, wetenschap en praktijk. Dergelijke verhalen dienen vaak als een reden om uitzonderingen op constitutionele non-discriminatiebeginselen te maken, omdat ze worden toegepast op politieke, religieuze, seksuele en andere minderheden. Op hun beurt zijn deze uitzonderingen gebaseerd op het idee dat de geldigheid van rechten hoofdzakelijk gerechtvaardigd is met verwijzing naar communitair in plaats van individueel belang. Rechtvaardiging van deze uitzonderingen vereist dat het formele vereiste van wettigheid wordt verzoend met feitelijke praktijken van willekeurige wetshandhaving.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.