Universiteit Leiden

nl en

Publicatie

Finding Nemo: Locating Financial Losses after Kolassa/Barclays Bank and Profit

Over het lokaliseren van vermogensschade en de geldigheid van forumkeuzes in het licht van de recente uitspraken Kolassa/Barclays Bank en Profit van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Auteur
prof.mr.drs. M. Haentjens en mr. D.J. Verheij
Datum
01 september 2016

In deze bijdrage wordt aandacht besteed aan diverse aspecten van internationaal privaatrecht die spelen rondom prospectusaansprakelijkheid onder de regimes van de herschikte Brussel I Verordening en de Rome II Verordening. Meer in het bijzonder wordt een overzicht gegeven van de uitspraken van het Hof van Justitie op het gebied van de geldigheid van forumkeuzes in het prospectus (Profit) en het lokaliseren van pure vermogensschade (Kronhofer v Maier, Kolassa v Barclays Bank en de Conclusie A-G bij Universal Music). De auteurs plaatsen een aantal kritische kanttekeningen bij deze uitspraken. Zij zijn van mening dat forumkeuzes in het prospectus moeten kunnen worden gehandhaafd en stellen een nieuwe benadering voor om Handlungsort en Erfolgsort vast te stellen in gevallen van pure vermogensschade.

Deze bijdrage is gepubliceerd in de Journal of International Banking Law and Regulation in juni 2016. De volledige tekst van het artikel is tevens te vinden op SSRN. Over dit artikel is ook een blog verschenen op de Oxford Business Law Blog op 16 augustus 2016.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.