Universiteit Leiden

nl en

Proefschrift

Detection, detention, deportation

Op 8 januari 2020 verdedigde Jelmer Brouwer zijn proefschrift 'Detection, detention, deportation'. Het promotieonderzoek is begeleid door promotoren prof.dr. J.P. van der Leun en prof.dr. M.A.H. van der Woude.

Auteur
Jelmer Brouwer
Datum
08 januari 2020
Links
Leids Repositorium

Grenscontrole is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Terwijl globalisering de relevantie van internationale grenzen lijkt te hebben verminderd, hebben staten tegelijkertijd gezocht naar manieren om een ​​vorm van controle over grensoverschrijdende mobiliteit te herwinnen.

In dit proces zijn alternatieve en nieuwe middelen voor grenshandhaving naar voren gekomen. Hoe zien deze aangrenzende praktijken eruit? Hoe worden ze ter plaatse geïmplementeerd en ervaren door degenen die eraan worden onderworpen? Dit zijn de belangrijkste vragen waarop dit proefschrift antwoord wil geven. Daartoe wordt gekeken naar de aangrenzende praktijken in Nederland door de lens van crimmigratie, de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar de groeiende fusie van strafrecht en migratiecontrole. Vertrouwend op uitgebreid empirisch veldwerk - inclusief observaties, focusgroepdiscussies, enquêtes en diepte-interviews - onderzoekt het proefschrift twee grenspraktijken: intra-Schengen migratiepolitie en de straf en deportatie van crimineel veroordeelde niet-burgers.

De hoofdstukken benadrukken de verschillende manieren waarop deze hedendaagse grenspraktijken worden gevormd door op hun beurt vorm geven aan het strafrechtsysteem, en hoe dit uiteindelijk resulteert in aanzienlijke uitdagingen voor de legitimiteit van zowel de migratiecontrole als het strafrechtsysteem.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.