Universiteit Leiden

nl en

Boek

Staat van de student: tweehonderd jaar politieke geschiedenis van studiefinanciering in Nederland

Al twee eeuwen lang wordt er strijd geleverd over studiefinanciering. Hoe zouden geld en kansen verdeeld moeten worden? In hoeverre mag de staat zich daar mee bemoeien? Wie moet voor studiefinanciering betalen, en wie mag ontvangen? Deze vragen raken aan grote politieke en maatschappelijke verschillen in ons land. Zo is de geschiedenis van studiefinanciering een spiegel van de sociale en politieke ontwikkeling in Nederland.

Auteur
Pieter Slaman
Datum
20 januari 2015
Links
Boom uitgevers Amsterdam

In Staat van de Student laat Pieter Slaman zien hoe deze politieke strijd in Nederland sinds 1815 telkens opnieuw werd gevoerd en beslist. Hij onthult hoe bestuurders van koning Willem I tot minister Bussemaker tot hun besluiten kwamen, en welke belangen en idealen daarbij de doorslag gaven. Dat waren niet alleen die van studenten.

Dit boek maakt onderdeel uit van het onderzoeksproject 200 jaar studiefinanciering in het Koninkrijk der Nederlanden, een samenwerkingsverband van de universiteiten van Leiden, Utrecht en Groningen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Het kwam tot stand in het Centrum Regionale Kennisontwikkeling in Den Haag. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.