Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Podcast

Podcast: Een Leidse Erfenis

Deze zevendelige podcastserie duikt met behulp van diverse medewerkers en studenten in de koloniale geschiedenis van Leiden.

Auteur
Sjoerd Ramackers, Karwan Fatah-Black, Maartje Janse, Marieke Bloembergen, Sander van der Horst, Gert Oostindie, Ariadne Schmidt en Alicia Schrikker
Datum
27 maart 2024
Links
Podcast: Een Leidse Erfenis

Verschillende medewerkers en studenten van het Instituut voor Geschiedenis werkten mee aan de podcast Een Leidse Erfenis over de koloniale en slavernijgeschiedenis van de stad Leiden, gemaakt door de ‘Leidse Schatten’ Fenna Ijtsma en Mariska van der Veen. De afleveringen omvatten onder meer:

  • Sjoerd Ramackers en Karwan Fatah Black over de lakenhandel en sporen van slavernij in de stad (aflevering 1 en 2);
  • Maartje Janse over abolitionisme (aflevering 4);
  • Een wandeling met Marieke Bloembergen en Sander van der Horst langs huizen van Indonesische studenten en onafhankelijkheidsstrijders (aflevering 5);
  • Gert Oostindie over de onafhankelijkheidsoorlog en het Indië monument (aflevering 6);
  • En een uitgebreide verkenning van het Transvaalproject van Ariadne Schmidt en Alicia Schrikker, waarbij ook de buurtbewoners en Leidse geschiedenisstudenten aan het woord komen over alledaagse verwevenheid van Leidse lokale en koloniale geschiedenis (aflevering 6 en 7).

Over de podcast

Hoe werd Leids laken populair in Afrika? Wat heeft een conservenfabriek in de wijk Transvaal te maken met Indonesië? En waarom werd een tropische plant uit de Hortus Botanicus in Suriname als wapen gebruikt?

Historici Fenna en Mariska gaan samen met kenners en stadsgenoten op zoek naar een koloniaal verleden. De zoektocht voert ze van de 16e eeuw naar vandaag de dag. Welke verhalen zijn we vergeten? Of hoorden we liever niet?

Dit is een zevendelige podcastserie van Leidse schatten met financiële steun van de gemeente Leiden, Wereldmuseum Leiden en de Historische Vereniging Oud Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.