Universiteit Leiden

nl en

Boek

Belaagd en Belegerd

Bij het Beleg van Leiden, in 1574, stierf een derde van de bevolking. Nog jaarlijks herdenkt de stad het einde van deze belegering met hutspot, haring en wittebrood. En Leiden staat niet alleen: steden zijn al duizenden jaren het toneel van strijd.

Auteur
Herman Amersfoort, Hans Blom, Dennis Bos en Gijsbert van Es (red.)
Datum
12 september 2011
Links
Uitgeverij Balans

Legendarisch is de belegering van het Griekse Troje, waaraan een ‘houten paard’ een einde zou hebben gemaakt. Duizend jaar later bleef een Romeinse senator hardnekkig van mening ‘dat Carthago verwoest moet worden’. In de tijd van de Kruisvaarders was het de beurt aan Jeruzalem, dat zwaar te lijden had onder de wederzijdse veroveringen en heroveringen.

De val van Constantinopel bracht het einde van het Byzantijnse Rijk. Ruim twee eeuwen daarna stonden de Turken aan de poorten van Wenen, een aanval die slechts met moeite kon worden afgeslagen. In 1870 kreeg Parijs het zwaar te verduren: door de honger werden hier zelfs de olifanten uit de dierentuin opgegeten. Verdun dankt zijn reputatie aan de Eerste, Leningrad aan de Tweede Wereldoorlog. En nog maar een jaar of tien geleden werden zowel Beiroet als Sarajevo zwaar getroffen.

Het rijk geïllustreerde  Belaagd en belegerd bevat de verhalen van beroemde belegeringen uit de wereldgeschiedenis, van de oudheid tot onze tijd. De herinneringen hieraan zijn blijven voortleven, maar in de loop der eeuwen zijn de historische feiten verknoopt geraakt met mythes en folklore.

Het boek kwam tot stand onder redactie van Herman Amersfoort (hoogleraar militaire geschiedenis), Hans Blom (hoogleraar Nederlandse geschiedenis, oud-directeur NIOD), Dennis Bos (docent/onderzoeker Nederlandse geschiedenis) en Gijsbert van Es (redacteur NRC Handelsblad). De auteurs zijn: Tobias van Gent, Henk Singor, Fik Meijer, Piet Leupen, Erik Zürcher, Judith Pollman, Leonard Blussé, Nicolette Mout, Bart Funnekotter, Dennis Bos, Henk Wesseling, Carla Musterd, Krijn Thijs, Yaël Vinckx en Abdelkader Benali 

Verschijningsdatum: 23 september 2011
ISBN: 9460033539 
Prijs: € 34,95

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.