Universiteit Leiden

nl en

Kennis delen over sociale media in Afrika

Afrika is in de lucht. De Leidse Afrikaspecialist Mirjam de Bruijn is gefascineerd door de snelle ontwikkeling van mobiele telefonie en sociale media in Afrika. Daarover houdt ze een website bij, toegespitst op afgelegen, gemarginaliseerde en conflictueuze gebieden in Midden-Afrika.

De echte revolutie in Afrika

Afrika ligt op het punt van mobiele telefonie en sociale media nog achter op de rest van de wereld, maar ontwikkelt zich in hoog tempo. De snelle verspreiding van moderne communicatiemiddelen biedt vele mogelijkheden en kansen en wordt wel 'de echte revolutie in Afrika' genoemd. Beleidsmakers overal ter wereld omarmen deze ontwikkeling als middel tot vooruitgang in Afrika. Maar wat gebeurt er echt? Is er wetenschappelijk bewijs dat dit enthousiasme ondersteunt?

Kennis delen met publiek

De website is bedoeld als platform bij het onderzoeksproject 'Connections and Communication in the Social Fabric under Duress'. Een platform om kennis te delen met het publiek over het gebruik van mobiele en sociale media in afgelegen en conflictueuze gebieden in Midden-Afrika. Het projectteam publiceert nieuws, publicaties en informatie op de site 'Connecting in times of duress'.

Kennishiaat opvullen

Prof.dr. Mirjam de Bruijn kreeg in 2012 een Vici voor haar project Connecting in times of duress: understanding communication and conflict in Middle Africa’s mobile margin. Ze wil het hiaat in de kennis over de snelle veranderingen in afgelegen gebieden opvullen. Gebieden die gemarginaliseerd zijn en waar zich veel conflicten voordoen. ‘We zijn niet zozeer geïnteresseerd in het spectaculaire maar in de sociale en politieke veranderingen die zich voordoen in een sociale structuur die onder dwang en druk staat', aldus De Bruijn.

(30 juli 2013/ CH)

Veldwerk door Mirjam de Bruijn
Veldwerk door Mirjam de Bruijn

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie