Universiteit Leiden

nl en

Nieuw: Nederlands online tijdschrift over Japan

Japan staat al vele jaren in de westerse belangstelling: van theeceremonie tot populaire strips. Betrouwbare informatie over al die onderwerpen is echter moeilijk te vinden. Leidse Japanologen beogen met een nieuw online tijdschrift het gat tussen wetenschappelijke publicaties en populaire boeken te dichten.

Tweetalig

De populariteit van de Japanse cultuur varieert van traditionele onderwerpen zoals de theeceremonie, bloemschikkunst (ikebana), papiervouwkunst (origami), het kweken van minibomen (bonsai) en de samuraicultuur tot onderwerpen die traditioneel en modern combineren zoals de Japanse keuken, en manga en anime die vooral onder jongeren geliefd zijn. Hoewel Japan dus voor velen een fascinerend land is, was er in Nederland nog geen enkel tijdschrift dat in dat land gespecialiseerd is. The Netherlands-Japan Review is een digitaal tweetalig (Nederlands en Engels) tijdschrift dat in samenwerking met het SieboldHuis is opgezet. 19 februari werd het tijdschrift door de Japanse ambassadeur M. Shibuya gelanceerd.

Afbeelding: Deze zogenoemde acteursprent van Toyokuni III (1786-1864) siert de voorkant van het eerste nummer. Titel: Shichi henge no uchi (dans met zeven kostuumwisselingen), de acteur Arashi Kichisaburō III (1810-1864) als Watōnai in gevecht met een tijger. Deze prent is gekozen om het motief van de tijger. Deze maand is volgens de Chinese kalender, die traditioneel ook in Japan gebruikt wordt, het jaar van de tijger ingegaan.

Kwartaal

Het logo van 日蘭評論 (Nichiran hyōron) The Netherlands-Japan Review . De verlengde stok van de J is een verwijzing naar het karakter 命  inochi (leven) waarvan de centrale, verticale penseelstreek in de Japanse kalligrafie ook verlengd kan worden.

De diepgaande wetenschappelijke beschouwingen die tot nu toe over Japan zijn verschenen, zijn voor niet-wetenschappers nauwelijks toegankelijk. Het omgekeerde geldt voor de zeer algemene beschrijvingen en boeken die als inleiding op de Japanse cultuur beschouwd kunnen worden. The Netherlands-Japan Review moet deze leemte gaan vullen. Het elektronisch tijdschrift verschijnt één keer per kwartaal. Het bevat bijdragen van gerenommeerde Japanexperts, een politieke column en kalligrafie. De artikelen zijn geschreven in het Nederlands of het Engels. Het tijdschrift verschijnt in twee vormen: als website en als downloadbare pdf. Elke aflevering kan dus op de eigen computer bewaard worden en eventueel uitgeprint.

Geluids- en videofragmenten

Dat het tijdschrift elektronisch is, biedt ook de mogelijkheid geluids- en videofragmenten toe te voegen. Zo kan een artikel over muziek opgeluisterd worden met muziekfragmenten, een artikel over Shintō, de inheemse godsdienst van Japan, vergezeld worden van (fragmenten van) een Shintōceremonie en een beschouwing over anime verlucht worden met tekenfilmfragmenten. De eerste twee afleveringen van het tijdschrift zijn gratis toegankelijk. Daarna kost een abonnement € 25 per jaar. Abonnees ontvangen een e-mail zodra een nieuwe aflevering beschikbaar is.

(22 februari 2010/SH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.