Universiteit Leiden

nl en

NWO-subsidies voor digitale revoluties en zwarte fotografie

Vier Leidse hoogleraren mogen bijna een miljoen besteden aan onderzoek. Het gaat om de duo’s Peter Pels (antropologie) en Chris Goto-Jones (Japans), en Patricia Spyer (antropologie) en Robert Ross (geschiedenis). Beide koppels krijgen € 450.000 uit het Cultural Dynamics Programme van NWO.

Peter Pels en Chris Goto-Jones: digitale revoluties vergeleken

Peter Pels en Patricia Spyer

Prof.dr. Peter Pels (Culturele antroplogie en ontwikkelingssociologie) heeft samen met mede-indiener prof.dr. Chris Goto-Jones € 450.000 subsidie van NWO gekregen voor hun onderzoek  The Future is Elsewhere: Toward a Comparative History of the Futures of the Digital (R)evolution. De subsidie is verstrekt in het kader van het programma  Cultural Dynamics.

Het bedrag wordt onder meer besteed aan:

  • het aanstellen van een promovendus die de ontwikkeling van belangrijke digitale omgevingen in Zuid-Oost Azië gaat bestuderen;
  • het aanstellen van een postdoc die de feministische idealen en de praktijk van digitaal onderwijs in de Verenigde Staten en Nederland onder de loep gaat nemen;
  • de bekostiging van 0,5 fte senior onderzoeker voor het afronden van een studie naar de verbeelding van de toekomst in Europese en Amerikaanse science fiction.

Boek

Pels and Goto-Jones bundelen de centrale focus van hun beider onderzoek - beelden van de toekomst en hun sociale/politieke rol in ontwikkeling - in een gezamenlijke publicatie, uit te brengen in 2014. Goto-Jones kreeg eerder een VICI voor vergelijkbaar onderzoek naar science fiction en digitale ontwikkeling in Japan.

Patricia Spyer en Robert Ross: zwarte fotografie in Zuid-Afrika

Prof.dr. Patricia Spyer en prof.dr. Robert Ross (Geesteswetenschappen) hebben hebben van NWO een subsidie van eveneens € 450.000 toegekend gekregen voor hun project Photographic Traditions in Black Popular Modernities: Towards a Socio-historical analysis of the visual economy in and beyond South Africa, eveneens in het kader van het programma Cultural Dynamics.

Het project bestaat uit twee promotie-onderzoeken. Het ene richt zich op amateurfotografie in de Zuid-Afrikaanse townships en de relatie daarvan met de toenemende consumptie en urbanisatie en het andere op de rol van de Zulu studioportretfotografie bij de vorming van een Zulu-etnische identiteit.

Niet in de canon

Een belangrijk doel van het project is bij te dragen aan het proces van archiefvorming dat bezig is in de postapartheidperiode in Zuid-Afrika. Dit zal worden gedaan door ervoor te zorgen dat ook foto’s die niet in de nationale canon voorkomen worden gearchiveerd. Het doel wordt nagestreefd door het organiseren van geschiedenisworkshop en reizende tentoonstellingen rond amateurfotografisch materiaal.
 
(17 november 2009/CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.