Universiteit Leiden

nl en

Herman Paul nieuw KNAW-lid: ‘Uitdagingen genoeg’

Herman Paul (hoogleraar geschiedenis van de geesteswetenschappen) is verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Op 30 september wordt hij officieel geïnstalleerd.

De KNAW is een genootschap van excellente Nederlandse wetenschappers, dat diverse wetenschappelijke onderzoeksinstituten bestuurt. Leden worden gekozen op basis van wetenschappelijke prestaties en benoemd voor het leven.

Voor Paul kwam zijn uitverkiezing tot KNAW-lid als een verrassing. ‘Ik kreeg een telefoontje toen ik aan het ontbijt zat in De Baak in Noordwijk, waar ik was voor een training’, vertelt hij. ‘Ik heb snel een stil hoekje opgezocht... en toen het gezicht strak in de plooi, want de benoeming moest nog een paar weken geheim blijven.’

Terugkeer naar het Trippenhuis

Helemaal nieuw is het lidmaatschap van de KNAW niet voor Paul. Eerder maakte hij deel uit van de Jonge Akademie, de KNAW-tak voor jong wetenschappelijk talent. ‘Ik heb destijds heel wat vergaderd in het Trippenhuis, waar de KNAW is gehuisvest. Allerlei plannetjes zijn daar ontstaan… daar heb ik de plezierigste herinneringen aan. Ik ben dan ook vrolijk dat ik nu mag terugkeren naar een plek die ik altijd zo fijn heb gevonden en dankbaar dat collega’s blijkbaar voldoende fiducie in mij hebben om mij voor te dragen voor het lidmaatschap.’

Trots op zijn prestatie is Paul dan weer niet. ‘Dat zou mijn vocabulaire niet zijn. Ik zit net in de laatste fase van een NWO-project over wetenschappelijke ondeugden. Wist je dat uitgerekend trots (superbia) de ondeugd was die eeuwenlang geassocieerd werd met wetenschappelijke roem? Daar mag je van vinden wat je wilt. Maar zelf kan ik het woord ‘trots’ niet in de mond nemen zonder meteen te denken aan Juan Luis Vives en andere humanistische geleerden die dachten dat bescheidenheid voor wetenschappers meer gepast is dan trots.’

Inzetten voor de geesteswetenschappen en SSH-domein

Als KNAW-lid wil Paul zich graag inzetten voor de geesteswetenschappen. ‘Dat past bij mijn leeropdracht, de geschiedenis van de geesteswetenschappen, al trek ik die misschien iets breder tot het SSH-domein (social sciences en humanities). Het blijft voortdurend nodig om de waarde van deze wetenschapsgebieden uit te leggen. Daarnaast denk ik dat de KNAW een belangrijke stem kan hebben in dossiers die overstijgen boven individuele universiteiten. Daarvan hebben we er momenteel genoeg, van academische vrijheid en sociale veiligheid tot erkennen en waarderen. Uitdagingen genoeg dus!’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.