Universiteit Leiden

nl en

Goed feest? Goed doel

Een afscheid, verjaardag of andere viering? Veel mensen spreekt het aan om als jarige of jubilaris als cadeau een bijdrage te vragen voor een goed doel. Ook de Leidse wetenschap kan een mooie bestemming zijn.

‘Ik heb evengoed nog wel bloemen gekregen, hoor’

Hoogleraar Scientometrie Paul Wouters ging eind vorig jaar met emeritaat. Bij zijn afscheidsviering als decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen besloot hij geld in te zamelen voor het LUF-fonds Wetenschappers in Verdrukking.

‘Mijn gasten hebben gul gedoneerd via mijn pagina op SteunLeiden.nl. Ik ben zeer blij met het resultaat, ongeveer zevenduizend euro. Het gaat me ook om de bewustwording. In delen van de wereld kunnen wetenschappers of docenten hun werk niet ongehinderd doen. Terwijl de manier waarop met kennis wordt omgegaan voor mij een graadmeter is voor de kwaliteit van een samenleving. Zo’n onderwerp bespreek je niet altijd bij een bos bloemen. Al heb ik evengoed nog bloemen gekregen, hoor. Maar voor mij was dít het cadeau: opkomen voor wetenschappers die een oorlogsgebied ontvluchten of gediscrimineerd worden.’

‘Wat geef je iemand die 90 wordt? Toch niet weer een shawl’

Alumna Rechten Annette Bosscher vierde recent haar 90ste verjaardag. Ze vroeg bij die gelegenheid een bijdrage voor het H.L. Wesseling Fonds van het LUF. Dit fonds steunt Europa-initiatieven van studenten.

‘Ik vind het zelf als gast altijd prettig om te kunnen bijdragen aan iets wat de betrokkene leuk vindt. Want wat geef je anders aan iemand die 90 wordt? Toch niet weer een shawl. Mijn hele carrière heb ik bij de EU gewerkt, daardoor weet ik hoe belangrijk het is dat het Europese Recht goed bekend is. En iedereen vindt het leuk om bij te dragen aan de opleiding van nieuwe studenten. Zelf ben ik in 1958 afgestudeerd, toen was er nog geen Europees Recht, de voorloper van de EU begon net. Bij mijn mondeling examen was professor Cleveringa trouwens aanwezig. Daar heb ik vorig jaar op de Cleveringabijeenkomst in Brussel nog over verteld.’

Heeft u binnenkort iets te vieren? En het spreekt u aan om met uw cadeau bij te dragen aan Leids onderzoek of onderwijs? Neem vrijblijvend contact op met Corinda van Bohemen (c.m.van.bohemen@luf.leidenuniv.nl) over een eigen actiepagina op SteunLeiden.nl.

Dit artikel verscheen eerder in het alumnimagazine Leidraad. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.