Universiteit Leiden

nl en

Gedichten en gedachten: creatief Honours-vak A Taste of Leadership smaakt naar meer

Waar ontleen jij je gevoel van eigenwaarde aan? Niet een vraag die je snel zou verwachten bij een vak over leiderschap. Docent Michel Don Michaloliákos koos voor een unieke invulling van A Taste of Leadership, een Honours-vak met introspectie als kernthema.

‘Ik wilde iets speciaals en leerzaams opzetten, zowel in de inhoud als de toetsing. Daar leent het experimentele onderwijs van Honours zich perfect voor’, vertelt Michaloliákos. De derdejaars studenten van Bestuurskunde spraken met andere studenten over hun gevoel, gingen op pad voor een challenge en schreven gedichten.

Vaak is mij in (wetenschappelijke) literatuur opgevallen dat er een grote focus ligt op het wat en hoe van leiderschap, terwijl waarom bepaald leiderschap vertoond wordt weinig aandacht krijgt. En dit waarom is misschien wel het meest interessant, zeker voor studenten aan de vooravond van hun carrière.’

Een gastcollege van Elisabeth van der Steenhoven (Defensie) en Ewout Irrgang (Algemene Rekenkamer).

Welke afwijzing vrees je het meest?

‘Met dit besef is A Taste of Leadership bereid met de ingrediënten van drie i's: introspectie, invloed en incorporatie. In de introspectie staan drie vragen centraal: waar ontleen jij je gevoel van eigenwaarde aan? Welke (zelf-)afwijzing vrees je het meest? En welke grootste strijd manifesteert zich in jou?’

Michaloliákos geeft aan best gespannen te zijn geweest voor het introspectieve deel. ‘Het is erg confronterend, ook moet je als docent heel duidelijk maken waarom het relevant is voor leiderschap. Gedichten dwingen in vorm en inhoud studenten zich op een andere manier te uiten en naar zichzelf te kijken, tussen de regels van hun zelfbewustzijn lezend. Het leverde meeslepende, scherpe en soms ontwapenende verhalen op.’

'Het leverde meeslepende, scherpe en soms ontwapenende verhalen op'

‘Mooi moment voor dit vak’

Student Jorrit Koster geeft aan het heel mooi te vinden dat je aan het einde van de studie - na drie jaar inhoudelijk veel te hebben geleerd - door dit vak gaat nadenken over jezelf als leider. ‘Het belang van introspectie in leiderschap was nieuw voor me. Wie ben jij en wat motiveert jou, welke teamrol neem je op je en waarom? Dat is natuurlijk afhankelijk van wat je motiveert, wat je angsten zijn en waar je kracht zit.’

‘Het kan zijn dat je nieuwe inzichten krijgt over wat voor leider je bent, dat je de puzzelstukjes op een nieuwe manier legt. Ik heb dat vooral ervaren. Ik kan het anderen aanraden, maar je moet het alleen doen als je zin hebt om dat proces door te gaan. Het vergt inzet en bereidheid om op een andere manier te leren. Dat is ook waar Honours voor is: verrijking van regulier onderwijs.’

Michel Don Michaloliákos ontwikkelde het Honours-vak en liet de studenten nadenken over zichzelf.

Flink aan het werk gezet

Podcasts over wetenschappelijke literatuur, goed leiderschap en een totaal vormvrije challenge over de invloed van een sociale transitie op leiderschap: de studenten zijn flink aan het werk gezet. Dit naast de colleges over onder meer groepsdynamica, cross-cultureel leiderschap en conflictmanagement, net als gastcolleges over Cicero en van leiders bij Defensie en de Algemene Rekenkamer. 

'Een tijdschrift, spel en documentaire behoorden tot de mooie eindresultaten'

Docent Michaloliákos: ‘Voor de challenge trokken studenten onder andere langs sportverenigingen, burgemeesters, religieuze instellingen, politici en bedrijven. Een tijdschrift, spel en documentaire behoorden tot de mooie eindresultaten.’ De docent geeft aan het niet vreemd te vinden dat studenten het vak als flinke studielast hebben ervaren. ‘Maar ik ben echt blij dat het goed is bevallen - met name het introspectieve deel, de interactieve colleges en de unieke manier van toetsing. A Taste of Leadership smaakt in mijn ogen naar meer.’

Tekst: Magali van Wieren

Gedicht van student Alice Zanoli: 'My own source of strength'

 

 

A little girl,

lots of passions, ambitions and dreams.

Slowly growing,

mum and dad fear my curiosity.

But I grow up,

I am determined,

they trust me, support me.

The world is mine!

I can leave!

 

An ocean between me and home,

colors and cultures,

languages I have never heard.

diversity,

beauty,

inequality,

violence.

but the children are smiling!

A broken toy,

A new learned word.

 

Have I found my place in the world?

Is this what I want to do?

I can help them!

I am good at this!

I will change their life!

 

I feel powerful through their smiles.

I get my strengths through their joy.

I am proud of myself.

 

New year’s eve.

Here, so far from home,

I have so many hopes for the future.

I share a glass with a friend,

I share my happiness with her.

I am happy and I feel that I am doing great.

I am on the right path.

I think I might really know myself better…

 

…and suddenly here I am.

Around me only dark,

hands that don’t belong there take my skin.

With every tear that cross my cheeks

I am losing a piece of myself.

You don’t listen.

My voice is silent.

I am powerless.

 

Sei solo un uomo.

Eres solo un hombre.

Du bist nur ein Mann.

You are just a man.

 

I am a prey of your deceit.

And as the new year starts,

I’m stuck on the day I lost myself.

 

Men remind me of you,

For every compliment a man gives

I feel your voice.

 

I struggle to trust.

To trust them,

their wise advice,

their loving words,

their kindness.

 

I struggle to believe in myself again.

Every goal I achieve brings no pride.

Every smile brings no joy.

 

My voice is silent.

I am powerless.

It’s a journey on a rollercoaster.

It goes up and down.

 

Years go on but you keep coming back.

I grow stronger and colder,

I’m learning to love myself again.

My feelings are the only ones I trust.

 

I learned to trust other men.

Sometimes I have even learned to love them.

Mum and dad still support and trust me.

I still share my happiness with my friends.

But in the end, I’m my own source of strength.

Podcast: A Taste of Scientific Leadership

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

A Taste of good Leadership in current days society

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.