Universiteit Leiden

nl en

Een Workshop in de Psychologie achter Keuzes en Gedragsverandering

Waarom doen mensen wat ze doen en hoe kunnen we gedrag bijsturen? Ruim veertig jonge alumni bogen zich over deze vragen tijdens een inspirerende workshop.

Donderdagavond 28 maart organiseerde Universiteit Leiden Academy in samenwerking met het Jong Alumni Netwerk (JAN) en het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG) een workshop met als thema keuzegedrag.

Waarom doen mensen wat ze doen?

Judith van Groos en Olaf Simonse, onderzoekers en adviseurs bij het KCPEG, namen de deelnemers mee in de theorie achter het maken van keuzes en gedragsverandering. Zo vertelden zij dat gedrag altijd een functie is van de persoon en de situatie. Hierbij heeft de eerste factor vooral te maken met het kunnen en willen van de persoon en brengt een situatie vaak bepaalde obstakels met zich mee. Daarnaast leerden de deelnemers over de twee systemen van gedrag: één systeem waarbij keuzes snel, automatisch en geleid door een ingeving of gevoel worden genomen en een ander systeem waarbij beslissingen meer worden afgewogen en op basis van ratio worden gemaakt. 

Hoe kunnen we gedrag bijsturen?

Na een korte pauze was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan met de theorie over gedragsverandering. Want, hoe kunnen we een gedragsverandering te weeg brengen? Aan de hand van vier hoofdfactoren die gedrag beïnvloeden bestudeerde iedere groep een zelfgekozen casus om te bekijken hoe gewenst gedrag kan worden gestimuleerd. Hoe maak je gedrag makkelijk, aantrekkelijk, sociaal en bijtijds? 

Een reeks aan workshops voor jonge alumni

Deze workshop Keuzegedrag maakt deel uit van een reeks aan workshops met als doel jonge alumni kennis te laten maken met het opleidingsaanbod voor (young) professionals. In de maand april Carola Schoor van het Centre for Professional Learning een workshop geven over de wereld van het lobbyen. En ook in mei zal er een vergelijkbaar evenement worden georganiseerd. 

Het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag (KCPEG)

Het Kenniscentrum is onafhankelijk, wetenschappelijk en maatschappelijk betrokken. Het KCPEG zet zich in om keuzes te bevorderen die het welzijn van mens en maatschappij vergroten. Dit doen zij door een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk, rondom thema's over economisch gedrag zoals financiële stress en geldzorgen, (niet-) gebruik van toeslagen, (pensioen)sparen en betalen van belastingen. Naast het doen van eigen onderzoek werkt het KCPEG samen met overheden en maatschappelijke organisaties. Ook deelt het KCPEG kennis tijdens (eigen) evenementen en trainingen. Daarnaast geven zij advies op basis van gedragsinzichten uit de wetenschap.

Meer weten? Klik hier
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.