Universiteit Leiden

nl en

Professionals op cursus: geluid vormt de openbare ruimte

Bij de inrichting van de openbare ruimte is geluid vaak een ondergeschoven kindje. Architecten en stedenbouwkundigen weten er weinig van, geluidsdeskundigen zien het vooral als een probleem dat met louter het reduceren van volume moet worden opgelost. Universitair docent Andrea Giolai (LIAS), onderzoeker Kevin Toksöz Fairbairn (ACPA) en hoogleraar Marcel Cobussen (ACPA) ontwikkelden een cursus voor professionals om hier verandering in te brengen.

Nuance aanbrengen

Ons dagelijks leven wordt steeds meer beïnvloed door geluid. Slimme speakers, billboards met muziek, mobiele telefoons en huishoudelijke apparaten zorgen voor een voortdurende stroom van prikkels. Zonde, vinden wetenschappers Cobussen, Fairbairn en Giolai, die zich allemaal bezighouden met geluid of geluidskunst. Geluid is een integraal onderdeel van onze leefomgeving en behoeft daarom (positieve) aandacht: geluid is geen probleem; het kan ontworpen worden en daarmee bijdragen aan een aangename of interessante omgeving. Om deze nuance ook bij beleidsmakers onder de aandacht te brengen, ontwikkelden ze samen de op professionals gerichte cursus The Sounding City.

Achterliggende vragen

De deelnemende architecten en stedenbouwkundigen bezoeken locaties die interessant zijn qua geluid, doen groepsactiviteiten en lezen wetenschappelijke literatuur, waarna ze in discussie gaan over vragen als: Wie bepaalt welke geluiden waar en wanneer te horen is? Welke geluiden vallen het meest op en welke worden uitgesloten? Welke rol speelt geluid in het cultiveren en creëren van heterogene gemeenschappen waarin we graag willen leven?

Op deze manier worden de alledaagse (stads)geluiden ingebed in grotere achterliggende thema’s als ecologie, veiligheid, volksgezondheid en sociaal-culturele diversiteit. Door in te zoomen op de relatie tussen geluid en onder meer politiek, sociale interactie, klimaatverandering en gezondheid, wordt ook voor stadsontwikkelaars en beleidsmakers duidelijk dat geluid een intrinsiek onderdeel is van de omgeving en dat goed beleid meer omvat dan decibellen reduceren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.