Universiteit Leiden

nl en

1 miljoen om slagaderverkalking af te remmen

Slagaderverkalking afremmen met een ontstekingsremmend medicijn. Amanda Foks krijgt €499.987 subsidie van de Hartstichting om dit de komende jaren te onderzoeken. Dat onderzoek doet ze samen met Tian Zhao van de University of Cambridge. In totaal ontvangen ze 1 miljoen euro voor dit project.

Pijn op de borst, hartaanvallen of beroertes. Daar is slagaderverkalking vaak de oorzaak van. Amanda Foks is heel blij dat ze hier met deze subsidie onderzoek naar kan doen. Foks: ‘Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak. Het is daarom ontzettend belangrijk om nieuwe behandelingen te onderzoeken. We kijken ernaar uit om het onderzoek en de internationale samenwerking op te starten.’

Onderzoek naar een medicijn om ontstekingen te remmen

Slagaderverkalking is het gevolg van vetophopingen in de vaatwand en een ontstekingsreactie hierop. Behandelingen die deze ontsteking kunnen verminderen zijn er nog niet. Daarom willen Amanda Foks en Tian Zhao meer te weten komen over de effecten van een ontstekingsremmend medicijn met de naam interleukine-2.

Dit middel was al veelbelovend in vroege onderzoeken met patiënten die een hartaanval hebben gehad. Wetenschappers hebben (preklinisch) aangetoond dat interleukine-2 leidt tot een verhoging van ontstekingsremmende cellen die slagaderverkalking verminderen. ‘In dit onderzoek willen we in meer in detail begrijpen hoe deze ontstekingsremmende cellen te werk gaan in slagaderverkalking. Daarnaast gaan we onderzoeken of we interleukine-2 heel lokaal in de slagaderverkalking kunnen afleveren.’

Het onderzoek loopt de komende vier jaar. De onderzoekers hopen uiteindelijk aan te kunnen tonen dat interleukin-2 de overmatige ontsteking in slagaderverkalking kan remmen en verdere groei van slagaderverkalking kan tegengaan.

De Hartstichting werkt samen met de British Heart Foundation (BHF) en het Deutsches Zentrum für Herz-Kreislauf-Forschung (DZHK) aan financieringsmogelijkheden. Met dit internationale financieringsprogramma willen de organisaties onderzoek mogelijk maken dat niet op nationaal niveau uitgevoerd kan worden. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.