Universiteit Leiden

nl en

Jan Vonk benoemd tot hoogleraar Wiskunde bij het Mathematisch Instituut

Per 1 november is Jan Vonk benoemd tot hoogleraar Wiskunde bij het Mathematisch Instituut (MI). Het instituut is opgetogen met de benoeming van Jan, en hij zelf ook. ‘Bij het MI weten we als geen ander het abstracte met het concrete te combineren.’

Vonk is sinds 2020 werkzaam bij het MI. ‘In 2020 heb ik er heel bewust voor gekozen om naar Leiden te komen.’ Hij legt uit: ‘Het instituut heeft voor mij altijd een speciale aantrekkingskracht gehad. Het wetenschappelijk onderzoek bij het MI is bijzonder hoogstaand. En ik heb een groep collega’s getroffen waarmee ik in korte tijd een persoonlijke band ontwikkeld heb, zowel binnen mijn eigen vakgroep als daarbuiten. Ik ben heel blij en vereerd met deze benoeming.’

Waarom wiskunde?

‘Wat wiskunde voor mij persoonlijk zo spannend maakt, is de diepe en soms onverwachte interactie tussen verschillende vakgebieden’, vertelt Vonk. ‘Wie met getaltheorie werkt, kan veel leren door te luisteren naar wat er gebeurt in de meetkunde, analyse, topologie of zelfs statistiek. Die toenadering geeft vaak aanleiding tot de mooiste en meest krachtige wiskunde.’

Uitbouwen van de onderzoeksgroep

Vonk kijkt met veel enthousiasme naar de toekomst. ‘Ik heb er zin in! In de komende jaren ga ik me richten op het verder uitbouwen van de activiteiten van onze onderzoeksgroep. Hiermee wil ik aansluiten bij de vele sterktes van het MI, met aandacht voor de hierboven genoemde associativiteit. Dit is een sterke traditie in Leiden en het MI heeft een onderzoekscultuur die als geen ander het abstracte met het concrete weet te combineren.’

Vonk studeerde Wiskunde aan Universiteit Gent, Háskóli Íslands (Universiteit van IJsland) en University of Cambridge. Hij promoveerde vervolgens aan de University of Oxford. In de jaren daarna werkte Vonk als postdoc bij het Centre de recherches mathématiques (CRM) van McGill University in Montréal, bij de University of Oxford en bij het Institute for Advanced Study van Princeton University. Vonk is sinds 2020 werkzaam bij het Mathematisch Instituut van Universiteit Leiden. In 2022 ontving hij een VIDI grant en in 2023 een ERC Starting Grant voor vijf jaar.

Afbeelding: Elchinator via Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.