Universiteit Leiden

nl en

Tien vragen aan alumnus Dion Latten

Rechten studeren en werken in sales… Dion Latten houdt enorm van Leiden en het recht, maar zou nergens liever werken dan bij BMW. Momenteel als Legal Counsel, maar binnenkort als medewerkers sales. ‘De angst om een foute keuze te maken is iets waar je je tegen moet verzetten.’

Hoe ben je aan de universiteit Leiden terechtgekomen?

'Richting het eind van mijn middelbare school moest ik bedenken wat ik wilde gaan studeren. Ik zag diverse filmpjes over het recht (van prof. Mr. Roel Schutgens) op de Universiteit van Nederland. Ik merkte toen dat ik het recht erg interessant vond. Zo werd al snel duidelijk dat ik rechten wilde gaan studeren. En tja, als je dan kiest om rechten te studeren, dan is er eigenlijk maar één stad waar je moet zijn.'

Welke docent of welk vak is je het meest bijgebleven en waarom?

'Het is lastig om te zeggen welk vak mij het meest is bijgebleven, maar in de top drie zitten in ieder geval Business Analytics, Turnaround Management en Anglo American Financial Law. Over deze colleges bleef ik achteraf altijd het langst nadenken. De invalshoek, het gebruikmaken van externen en de docenten zorgden voor een totaalbeleving. Deze vakken waren dusdanig enthousiasmerend dat ik getwijfeld heb om zelfs specifiek een van die richtingen op te gaan.'

Wat was je favoriete plek in Leiden en waarom?

'Mijn favoriete plek is de historische binnenstad. Ik woon nog steeds in Leiden, maar iedere keer als ik door de grachten loop heb ik bewondering voor de historie, de esthetiek en het feit dat overal waar je kijkt wel leven in de brouwerij is. Of het nu kroegen zijn, of de studentenhuizen - Leiden is gewoon een hele levendige stad.'

Wat heb je gemist tijdens je studie dat je graag met de kennis van nu had willen leren?

'Ik denk dat het belangrijk is om ook stil te staan bij de mogelijkheden buiten de advocatuur of de klassieke togaberoepen. Je hoort vaak: ‘Als jullie later advocaat zijn, dan….’ Het zou mooi zijn om nog meer te omarmen dat een groot deel van de studenten buiten de advocatuur gaat werken.'

Wat had je absoluut niet willen missen?

'Mijn twee jaren als assessor van de Rechtenfaculteit. Dat waren twee hele bijzondere en leerzame jaren. Ik denk daar nog steeds vaak aan terug, met name de momenten dat je écht iets kon betekenen voor de studenten. Ik was zelf assessor tijden de covid-19 pandemie, en juist in die tijd kon je veel betekenen voor de studenten. Dat was voor mij heel waardevol, en dat had ik absoluut niet willen missen.'

Je bent gaan werken bij een bedrijf, was dat altijd het plan? En zo ja, waarom? Wat doe je precies?

'Ik werk nu al geruime tijd voor BMW Nederland. Dat is zeker niet altijd het plan geweest. Het leek mij ook gaaf om de advocatuur in te gaan, maar toen ik de keuze ging maken wat ik na mijn studie zou gaan doen, toen was duidelijk dat mijn liefde voor de automotive industrie groter was dan de ambitie om advocaat te worden. Als ik nu terugdenk aan die keuze, dan heb ik daar geen moment spijt van. Ik heb bewust de keuze gemaakt om voor BMW te gaan werken, met name omdat ik een groot BMW-fan ben. Ik ben nu werkzaam als Legal Counsel, maar ik ga binnenkort de overstap maken naar Sales. In mijn nieuwe rol ga ik veel meer focussen op data, en juist die datakant is iets waar ik al interesse in toonde toen ik het vak business analytics volgde. Daarnaast werk ik in het weekend als instructeur bij BMW Driving Experience Slotemakers (naast het circuit van Zandvoort). Daar geef ik ieder weekend les in de gaafste auto’s op het gebied van rijvaardigheid en driften. Een superleuke aanvulling naast mijn werk.'

Wat is je grootste uitdaging geweest onderweg naar dit succes?

'Mijn grootste uitdaging was voornamelijk het feit dat je keuzes moet maken. Toen ik de keuze maakte om niet de advocatuur in te gaan, merkte ik dat er veel weerstand was. Doe je daar wel goed aan’, ’Is dat niet zonde van al die jaren hard werken voor je studie’ waren leuzen die ik vaak hoorde. Ik merkte dat ik flink ging twijfelen, en die angst om de foute keuze te maken is dan iets waar je je tegen moet verzetten. Dat vond ik niet makkelijk, maar als ik erop terugkijk, dan ben ik blij dat ik deze keuze heb gemaakt.'

Heb je een stip op de horizon? Iets waar je nu naartoe werkt?

'Ik zou graag meer naar een strategische rol toegroeien binnen BMW. Juist met alle uitdagingen op het gebied van ESG en de opkomende concurrentie uit de Aziatische markt is het interessanter dan ooit om op strategisch niveau mee te denken hoe je je eigen bedrijf relevant houdt. Als liefhebber van het merk hoop ik natuurlijk dat BMW nog jaren blijft bestaan. Over 50 jaar zie ik nog steeds een rol voor het merk, al zal dat wel vergen dat je met de tijd meebeweegt en inspeelt op maatschappelijke ontwikkelingen. Als ik daarover zou mogen meedenken, dan lijkt me dat fantastisch!'

Wat zou je huidige studenten willen meegeven?

'Doe vooral wat je energie geeft en staar je niet blind op alleen de advocatuur. Hoewel de advocatuur een waanzinnig gave plek is om te starten, zijn er zo veel toffe bedrijven die op zoek zijn naar jonge en enthousiaste mensen. Het groeipad is heel anders, maar juist daarom heel uitdagend. De kans is groot dat je over een aantal jaar op een plek zit die je niet had zien aankomen…'

Wat is je guilty pleasure?

'Mijn guilty pleasure is toch wel een doosje autodrop (met name de roze cadillacs). Ik weet niet of dat komt door mijn liefde voor auto’s, maar dit is toch wel echt mijn guilty pleasure.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.