Universiteit Leiden

nl en

KHMW-afstudeerprijs voor onderzoek naar supergeleidende qubits

Matthias Flór ontvangt de KHMW Afstudeerprijs Theoretische Natuurkunde voor zijn masterscriptie. Zijn onderzoek naar exotische supergeleiders bij de Universiteit Leiden en TU Delft viel in de smaak bij de jury. De jury koos unaniem voor Flór en merkte op dat 'hij indrukwekkende technische vaardigheden heeft laten zien'.

‘Mijn onderzoek gaat over zogenaamde randvortices in supergeleiders. Dat is een exotisch quasideeltje dat zich net zo gedraagt als zijn antideeltje’, zegt Flór. Dat is vergelijkbaar met het bekendere Majorana-deeltje, of eigenlijk de Majorana zero mode om precies te zijn. De jury prijst zijn werk: ‘Je scriptie is helder geschreven en effectief geïllustreerd. Dit heeft geresulteerd in een solide, zeer volwassen product in de stijl van een onderzoeksartikel. Wij feliciteren je met deze prestatie.’

'Ik heb ontzettend veel geleerd en uitgeprobeerd tijdens mijn onderzoek'

De natuurkundestudent werd voorgedragen voor de prijs door zijn begeleider Carlo Beenakker van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). Beenakker is lovend over zijn student: 'Matthias heeft laten zien dat hij goed zelfstandig kan werken. Hij boekte veel vooruitgang met slechts een paar instructies en toonde veel intuïtie bij het optimaliseren van de code. Hij begreep de verschillende theoretische aspecten van het project ook heel snel en droeg waardevolle ideeën aan. Daarom hebben we zijn scriptie beloond met het hoogst haalbare cijfer, een 10.

Flór ontvangt de prijs

Van vaste-stof fysica tot vliegende qubits

De randvortices die Flór onderzocht zijn voor natuurkundigen erg interessant vertelt Flór. ‘In tegenstelling tot Majorana zero modes kun je deze vortices verplaatsen in het materiaal langs een route die je zelf bepaalt in je experimentele opstelling. Dat zou heel interessant kunnen zijn voor het maken van een quantumcomputer. Je kan dan wellicht een qubit maken die zich beweegt: een vliegende qubit.’ 

‘In mijn afstudeeronderzoek wilden we ontdekken of zulke randvortices écht kunnen bestaan als ze binnen een korte tijd worden gemaakt’, zegt Flór. ‘Na een jaar werk was het antwoord: ja, onder bepaalde voorwaarden.’

Voor Flór was zijn masteronderzoek een mooie aanraking met onderzoek. Het beviel hem zelfs zo goed dat hij verder gaat met een PhD in Zweden. ‘Ik vond het bijzonder leuk en spannend om uit te zoeken hoe dingen in elkaar zitten en om écht samen te werken in een team. Omdat dit nieuw terrein was voor onze onderzoeksgroep, heb ik ontzettend veel geleerd en uitgeprobeerd. Ik ben erg blij dat mijn thesis een prijs heeft gewonnen en trots dat de jury dit ook een mooi onderwerp vindt.’

Leidse studenten vallen in de prijzen

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) kent afstudeerprijzen toe aan uitmuntende studenten in alle bèta-vakgebieden. Flór ontvangt prijzengeld van 3.000 euro voor zijn scriptie ‘Dynamical edge-vortex excitations: Injection, braiding and detection’. Daarnaast zijn er ook aanmoedigingsprijzen toegekend aan negen Leidse eerstejaarsstudenten met de beste studieresultaten van hun opleiding:

  • Nataliia Bagan - Artificial Intelligence
  • Lorenzo Costa - Biologie
  • Femke Boxman - Farmacie of (Bio)farmaceutische wetenschappen
  • Rogier Lemaire - Informatica en Technische informatica
  • Jelle Oonk - Natuurkunde en Technische natuurkunde
  • Luke Jansen & Sofie van Wezel (Leiden en TU Delft) - Scheikunde
  • Joep Kraakman - Sterrenkunde
  • Sibrand Op de Beek - Wiskunde en Technische wiskunde

De prijzen werden uitgereikt op 27 november in de thuisbasis van de KHMW, het Hodshon-huis in Haarlem.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.