Universiteit Leiden

nl en

‘Dit land verkennen was de ervaring waarvan ik niet wist dat ik die nodig had’

Vrijdag 17 november is het Internationale Studenten Dag, een dag die in het teken staat van het in beeld brengen van de internationale ervaringen van internationale studenten in Nederland. Sacha, uitwisselingsstudent uit het Verenigd Koninkrijk, vertelt over haar ervaringen aan de Universiteit Leiden.

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Sacha: ‘Ik ben opgegroeid in het centrum van Londen en heb volop genoten van de chaos van het leven daar. Mijn ouders komen oorspronkelijk uit het Lake District in het noorden van Engeland en zijn na COVID terugverhuisd, dus daar heb ik ook veel tijd doorgebracht. Zoals de meeste Britten vind ik het heerlijk om naar de kroeg te gaan, maar ik hou ook van motorsport.’

Waarom koos je voor een studie aan de Universiteit Leiden?

‘In tegenstelling tot andere landen, lijkt het in het Verenigd Koninkrijk minder vanzelfsprekend om op uitwisseling te gaan. Dit komt denk ik doordat wij hier een volledig jaar op uitwisseling gaan in plaats van één semester. Ondanks de druk die ik voelde om af te studeren en te gaan werken, koos ik ervoor om me in te schrijven voor een opleiding waar het zeker was dat ik een jaar op uitwisseling kon gaan. Ik had vrij weinig inspraak over waar ik op uitwisseling ging, want Exeter University, waar ik zelf studeer, wees me Universiteit Leiden toe.’

Sacha Thornton

Hoe bevalt studeren in Nederland tot nu toe?

‘Ik heb me ingeschreven voor de minor ‘Sustainability, Climate Change and Food Insecurity’ bij LUC, met de gedachte dat het goed aansluit bij mijn opleiding thuis, Human Geography. De docenten van de minor zijn buitengewoon goed in het stimuleren van onze nieuwsgierigheid en hebben ons uitgebreid kennis laten maken met duurzaamheid en klimaatkwesties. Ze hebben me zelfs laten twijfelen aan mijn dagelijkse gewoontes zoals ik dat niet eerder deed. Ik eet nog steeds vlees en verspil te veel eten, maar ik voel me daar nu ten minste wel schuldig over!’

Wat heeft deze ervaring je tot nu toe gebracht? Is er iets dat je meeneemt voor de toekomst?

‘Nu al enorm veel! Een vriend vertelde me de avond voordat ik hierheen verhuisde dat ik na een jaar niet meer weg zou willen. Hoe langer ik hier ben, hoe meer ik zijn woorden geloof. Ik heb fantastische mensen ontmoet, waaronder een paar behulpzame Nederlanders, en andere studenten van over de hele wereld. Nederland verkennen was de ervaring waarvan ik niet wist dat ik die nodig had.

Sinds ik in Den Haag ben, probeer ik de stad zo goed mogelijk te ontdekken. Dit heb ik gedaan door mijn sportschoolabonnement op te zeggen en in plaats daarvan te hardlopen door de stad. Ik ren vaak over de boulevard langs het strand en in de groene buurten rond Oud Scheveningen en het Statenkwartier. Het enige nadeel is dat ik mijn schema moet aanpassen aan het weer, het regent en waait hier namelijk nogal vaak.’

Heb je nog tips voor andere internationale- en uitwisselingsstudenten?

‘Mijn tip voor andere studenten is om in ieder geval één dag in het weekend iets in Den Haag of een andere stad in Nederland te gaan doen. Het kan aan de dure kant zijn, maar er zijn veel mogelijkheden met een OV-chipkaart. Dit houdt me mentaal op de been en versterkt het gevoel van enthousiasme dat je krijgt als je in het buitenland woont en nieuwe plekken ontdekt.’

Tekst: Julia van der Elsen 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.