Universiteit Leiden

nl en

Ionica Smeets winnaar Irispenning 2023

De Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie is dit jaar gewonnen door Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets. 'Als er iemand is die langjarig excelleert op het gebied van wetenschapscommunicatie, altijd met humor, altijd zoekend naar samenwerking, dan is het wel Ionica Smeets', aldus de jury.

Smeets ontvangt de Irispenning voor haar langjarige excellente inspanning voor wetenschapscommunicatie. Zo schrijft ze al bijna 15 jaar columns over wiskunde en getallen, heeft ze diverse programma's over wiskunde en wetenschap gepresenteerd en schuift ze regelmatig aan in talkshows om over wetenschap te communiceren. Als hoogleraar Wetenschapscommunicatie en kwartiermaker van het nieuwe Nationaal Centrum voor Wetenschapscommunicatie zet zij zich bovendien in voor meer ruimte en maatschappelijke waardering voor wetenschapscommunicatie.

De Irispenning voor Excellente Wetenschapscommunicatie is in 2019 in het leven geroepen door de drie door het Rijk gesteunde wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve en eigenzinnige wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen op het terrein van wetenschap en techniek.

Bekendmaking en uitreiking

Smeets winst werd op 3 oktober bekendgemaakt in De Avondshow met Arjen LubachOp de Avond van Wetenschap & Maatschappij, maandag 9 oktober in de Pieterskerk in Leiden, wordt de prijs door demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf uitgereikt. De Irispenning bestaat uit een geldbedrag van tienduizend euro, beschikbaar gesteld door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en een penning, vervaardigd door Jennifer Hoes.

Beeld: Ivar Pel

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.