Universiteit Leiden

nl en

Michel Mandjes nieuwe hoogleraar bij het Mathematisch Instituut

Michel Mandjes is per 1 september aangesteld als hoogleraar Kansrekening en Besliskunde aan het Mathematisch Instituut. Hij volgt hiermee Frank den Hollander op die per 1 oktober met emeritaat gaat. ‘Wat mijn beroep zo mooi maakt, is de combinatie van zelf diep nadenken, en samen met anderen aan oplossingen werken.’

Michel Mandjes

‘Het Mathematisch Instituut is een begrip, nationaal en internationaal. Het heeft een fantastische reputatie, en het is een eer daar onderdeel van te gaan worden’, aldus een enthousiaste Mandjes. ‘Daarnaast was ik, na bijna twee decennia in Amsterdam, nieuwsgierig hoe het er op andere plekken aan toe gaat. Veel dingen zullen op vergelijkbare manier georganiseerd zijn, maar er zijn vast ook kenmerkende verschillen. Ik ga er vanzelf achter komen!’ 

Een fantastisch beroep

Mandjes kijkt er naar uit om samen met zijn nieuwe collega’s bezig te zijn met wiskunde. ‘Wat mijn beroep mooi maakt is de combinatie van zelf diep nadenken, en samen met anderen naar oplossingen werken. Dat gaat natuurlijk primair over de wiskunde zelf, maar toch ook om de processen rondom die wiskunde. Proberen goede omstandigheden te scheppen, bijdragen aan de structuren die mogelijk maken dat we dit fantastische beroep kunnen uitoefenen.’

Uniek onderzoek

Gianne Derks, wetenschappelijk directeur van het MI, is erg blij met de komst van Michel Mandjes. ‘Het onderzoek van Michel is uniek omdat het een brede combinatie is van waarschijnlijkheidsleer, mathematische besliskunde en de theorie van complexe netwerken. Zijn theorieën worden ook toegepast in samenwerking met industriële partners. De toonaangevende interdisciplinaire activiteiten op het gebied van complexe netwerken die in Leiden al gaande zijn, krijgen door Michels komst nieuwe invalshoeken en worden verder versterkt.’

Mandjes studeerde Econometrie en Wiskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde daarna aan de VU in de besliskunde, waarna hij enkele jaren buiten de academische wereld werkte. In 2000 keerde hij terug als hoogleraar Stochastische Besliskunde aan de Universiteit van Twente en als groepsleider bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Sinds 2004 was hij verbonden aan de wiskunde-afdeling van de Universiteit van Amsterdam. Hij had sabbaticals aan Stanford University (2008) en New York University (2013-2014).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.