Universiteit Leiden

nl en

De universiteit en de Rekenkamer: kruisbestuiving waar iedereen voordeel uithaalt

Sjoerd Keulen bekleedt bij het Instituut Bestuurskunde de nieuwe bijzondere leerstoel Publieke Audit, Beleidsevaluatie en Verantwoording die wordt gefinancierd door de Algemene Rekenkamer. Keulen: ‘Alle drie de onderdelen van het werk van de Algemene Rekenkamer komen terug in de leerstoel. Dat bestaat nog nergens ter wereld.’

De Algemene Rekenkamer is een onafhankelijk Hoog College van Staat dat de rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid van de ontvangsten en uitgaven van de Rijksoverheid controleert. Keulen werkt hier als strategisch adviseur. Zijn onderwijs en onderzoek richt zich op beleidsonderzoek met impact en hij onderzoekt hoe publieke instituties verantwoording kunnen versterken. Keulen: ‘Ik wissel af tussen wetenschap, beleid en onderwijs. Het laatste vind ik eigenlijk het leukst om te doen. Werken met jonge mensen en kennis overdragen. Dat trekt me erin aan.’

Wens gaat in vervulling

Keulen is historicus van huis uit, maar werkt al jaren bij diverse financiële organisaties in Den Haag en is ook docent aan het FHR Instituut in Paramaribo. Vier jaar werkt hij nu bij de Algemene Rekenkamer. ‘Onafhankelijkheid zit echt in de genen en dat zie je overal terug in de organisatie. Er heerst een grote wil om dingen te weten, in de gaten hebben hoe het zit. Die heb ik ook.’

De leerstoel bij het Instituut Bestuurskunde is een langgekoesterde wens binnen de organisatie van Keulen. ‘Het gaat over het snijvlak van de Publieke Audit-kant; dus het Rekenkameronderzoek waarmee je controleert waaraan publiek geld uitgegeven is. Dit heeft ook een beleidsevaluatie-kant, omdat we ook onderzoeken en reconstrueren waaraan dit geld is besteed. Van evaluatiewetenschap kunnen we leren hoe rapporten en onderzoeken gebruikt worden door Kamerleden en ministers en ambtenaren. En het gaat over verantwoording want daarvoor doen we het eigenlijk. Dus alle drie onderdelen van het werk van de Algemene Rekenkamer komen terug in de leerstoel. Dat bestaat nog nergens ter wereld en juist door die samenhang hopen we elkaar te kunnen versterken.’ Voor Keulen persoonlijk is de benoeming ‘een droom die uitkomt’. ‘Ik ben trots op deze aanstelling. Ik zie de universiteit als een heel waardevol instituut.’

‘Bestuurskunde hier is in mijn ogen minder abstract dan bij andere faculteiten. Meer de vertaling naar de praktijk en daar hou ik van. Daarnaast werken jullie al met tal van organisaties in Den Haag samen en daar horen wij graag bij.’

Meer samenwerking met academische wereld

De keuze voor Universiteit Leiden en het Instituut Bestuurskunde in Den Haag is volgens Keulen logisch. ‘Bestuurskunde hier is in mijn ogen minder abstract dan bij andere faculteiten. Meer de vertaling naar de praktijk en daar hou ik van. Daarnaast werken jullie al met tal van organisaties in Den Haag samen en daar horen wij graag bij.’

De Algemene Rekenkamer wil graag meer samenwerken met academische wereld. ‘We geloven dat als je moderne onderzoekstechnieken beheerst, je onderzoek ook beter wordt. De wereld om ons heen verandert, je moet jezelf ook aanpassen aan die wereld. Ook hopen we door deze samenwerking onze zichtbaarheid te vergroten. En bij studenten de kennis over onze organisatie te vergroten.’

Andersom is voor de Universiteit Leiden de samenwerking met een organisatie zoals de Algemene Rekenkamer ook van belang. Dit benadrukt Erwin Muller, decaan van de faculteit Governance and Global Affairs waar Bestuurskunde onder valt. ‘Wij vinden het belangrijk om ons te verbinden met organisaties in de stad Den Haag die van maatschappelijk belang zijn. De Algemene Rekenkamer is een cruciaal orgaan voor het controleren en bewaken van de macht in ons land. Deze samenwerking in de vorm van deze leerstoel zie ik dan ook als kruisbestuiving waar beide partijen voordeel uit kunnen halen.’

Tekst: Margriet van der Zee

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.