Universiteit Leiden

nl en

Esteban Szmulewicz spreekt over ‘Democratie aan het Front’ in Salzburg

Esteban Szmulewicz, promovendus aan de afdeling Staats- en Bestuursrecht, sprak op het jaarlijkse Salzburg Global Weekend dat georganiseerd wordt door de Salzburg Global Seminar. Het thema van dit weekend was ‘Democratie aan het Front’. Belangrijke sprekers van het congres waren Nobelprijswinnaar en Oekraïense burgerrechtenactiviste Oleksandra Matviichuk en gerenommeerd academicus Timothy Snyder.

Szmulewicz nam deel aan een workshop over burgerparticipatie en democratische innovatie, waaraan zowel leden van het bestuur van Salzburg Global als Fellows van de organisatie deelnamen. De workshop behandelde het belang van de macht van het gewone volk: dagelijks democratie stimuleren, burgerschaps- en mensenrechtenonderwijs opnieuw evalueren en hervormen; om nieuwe wegen voor politieke betrokkenheid in cultuur en andere domeinen te creëren, met name voor jongere generaties;  hard werken aan het herstel van het publieke vertrouwen in instellingen en tussen mensen wegens het gebrek aan betrokkenheid om zo vervreemding en loyaliteit aan te pakken; en meer overleg om demagogie en extreme polarisatie tegen te gaan.

Deze punten zijn verder uitgezet in een column dat Szmulewicz heef geschreven voor het Salzburg Global Program, genaamd ‘The Challenges of Balancing Representation and Participation: Insights From the Chilean Constitution-Making Process’.

Foto: Christian Streili (Salzburg Global Seminar)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.