Universiteit Leiden

nl en

Leiden IIASL Internationale Luchtrechtconferentie Luchtvaart Cybersecurity

Op 11 mei 2023 organiseerde het International Institute of Air and Space Law van de Universiteit Leiden een eendaagse conferentie in de aanloop naar de 14e Leiden-Sarin International Air Law Moot Court Competition. Het onderwerp van de conferentie was 'Aviation Cybersecurity', tevens het onderwerp van de wedstrijdcase van dit jaar.

De conferentie ging vooral in op de vraag of de huidige regelgevende aanpak op nationaal, Europees en internationaal niveau - zowel in het algemeen als binnen de lex specialis domeinen van het internationale civiele luchtvervoer - adequaat is. Daartoe bracht de conferentie deskundigen uit de hele wereld bijeen en bood zij een forum voor een open discussie over de meest dringende juridische kwesties in de luchtvaartsector. 

De conferentie werd geopend met openingswoorden van Steven Truxal (hoogleraar lucht- en ruimterecht & directeur van het IIASL, Universiteit Leiden); Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat); Henri van Faassen (directeur burgerluchtvaart, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat); en Stefaan Van den Bogaert (directeur onderzoek & waarnemend decaan, Leiden Law School, Universiteit Leiden).

Er waren ook drie keynote speeches van vooraanstaande cyberexperts. De eerste was van Inge Bryan (Managing Director, Fox-IT) die sprak over 'Cyber Threat Landscape in Relation to Critical Infrastructure'. Daarna volgde Andrew Opolot (Legal Officer, Legal Affairs and External Relations Bureau, ICAO) die sprak over 'International Air Law Tools for Dealing with Cyberattacks against Civil Aviation'. Tot slot sprak Marc A. Nichols (Chief Counsel, U.S. Federal Aviation Administration) over "What a Tangled Web Weave: Aviation Prosperity, Cybersecurity Risk".

Daarnaast waren er ook drie focus panels over "An Introduction to Risks and Opportunities", "Liability" en "Stakeholders' Perspectives". Deze panels werden ingevuld door vooraanstaande sprekers van verschillende stakeholders in de luchtvaart (bv. luchtvaartmaatschappijen, advocatenkantoren, universiteiten en autoriteiten), die hun gedachten en ervaringen deelden over de verschillende juridische risico's en kansen waarmee de luchtvaartgemeenschap wordt geconfronteerd. In het tijdschrift Air & Space Law zal een conferentieverslag worden gepubliceerd met nadere informatie over elke presentatie en elk panel.

Na afloop van de conferentie was de burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, zo vriendelijk een receptie in het Leidse stadhuis te organiseren waar hij ook de deelnemers toesprak.

Meer informatie

14th Leiden-Sarin International Air Law Moot Court Competition


Achtergrondinformatie over de conferentie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.