Universiteit Leiden

nl en

Ervaar de schoonheid van het heelal

Met de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) kunnen we dieper het heelal in kijken dan ooit tevoren. Dat levert niet alleen een massa aan data op, maar ook prachtige beelden. Dat alles kan je bewonderen in de nieuwe tentoonstelling in de Oude Sterrewacht: JWST Universum. Laat je verbazen door de prachtige afbeeldingen en leer meer over deze grensverleggende telescoop.

Met zijn grote spiegels en geavanceerde meetapparatuur kan de JWST licht opvangen van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal ontstonden. Daardoor komen we steeds meer te weten over het ontstaan, de vorming en evolutie van sterrenstelsels. En dat is niet alles. De baanbrekende telescoop kan die verre sterrenstelsels ook ontzettend gedetailleerd vastleggen.

Al die gloednieuwe afbeeldingen van de JWST zijn nu metersgroot te bewonderen in de Oude Sterrenwacht. ‘De tentoonstelling highlight de wetenschappelijke doelen van JWST door je als bezoeker letterlijk tussen de afbeeldingen te plaatsen’, zegt manager van de Oude Sterrewacht Naor Scheinowitz. ‘De muren van de tentoonstelling zijn gevuld met de prachtigste foto’s die te telescoop tot nu toe heeft gemaakt.’

Een schaalmodel en metalen kunstwerk

Maar hoe werkt de JWST eigenlijk? ‘In de tentoonstelling hebben we een  schaalmodel van 1:10 van de telescoop waarmee we dat makkelijk kunnen uitleggen.’ Daarnaast kunnen bezoekers het kunstwerk 'The Reconstruction of Mystery' bewonderen. Dit werk van Leandros Ntolas is geïnspireerd op de telescoop en wil de kijker laten nadenken over de mysteries van het universum. ‘Het kunstwerk beschouwt de JWST niet alleen als wetenschappelijk object, maar als een object dat relevant is voor de hele menselijke cultuur.’

Een rondleiding in de Oude Sterrewacht

Om echt alles te weten te komen over de JWST en het onderzoek naar het heelal, kun je een bezoek aan de tentoonstelling combineren met een rondleiding in de Oude Sterrewacht. Met een demonstratie van onze historische telescopen laten we zien hoe wetenschappers vroeger foto’s maakten. Ook laten we met een leuke demo zien dat JWST op een heel andere manier naar het heelal kijkt dan wij, namelijk met infraroodlicht’

De culturele waarde van wetenschap

Op 26 april opende wetenschappelijk directeur van de Sterrewacht Ignas Snellen de tentoonstelling samen met NOVA-directeur Michiel Rodenhuis. Vervolgens liet astronoom Melissa McClure een aantal wetenschappelijke hoogtepunten van JWST liet zien. Daarna konden de eerste bezoekers de stralende afbeeldingen bewonderen. ‘De tentoonstelling maakt duidelijk dat het heelal niet alleen interessant is voor de wetenschap’ ,zegt Scheinowitz. ‘Het is ook van diepe culturele waarde.’

Wil je de tentoonstelling bezoeken?

De tentoonstelling loopt nog tot december en is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Meer informatie en ticketverkoop is te vinden op de website van de Oude Sterrewacht.

Foto’s: Zsófia Szalavári en Mateusz Ostaszewski

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.