Logo Universiteit Leiden.

nl en

Bezoekerscentrum

Driemaal per week is het bezoekerscentrum aan de westzijde van de Sterrewacht geopend. Deze ruimte bevat een tentoonstelling over de rijke geschiedenis van de Oude Sterrewacht, maar ook over de pracht en praal van de sterrenkunde zelf.

De tentoonstelling in het bezoekerscentrum bestaat uit ruimtes die zijn gewijd aan vier onderwerpen: de geschiedenis van de Oude Sterrewacht, Radiotelescopie, Optische telescopie en Ruimtetelescopen. Deze vier ruimtes kunnen in willekeurige volgorde bezocht worden.

Mochten vragen over sterrenkunde naar boven komen bij een bezoek aan het bezoekerscentrum , dan kan de suppoost van het bezoekerscentrum deze beantwoorden. De suppoost is namelijk ook student sterrenkunde!

Galaxy Maker

In de achterste zaal van het bezoekerscentrum staat de Galaxy Maker, een modern apparaat dat laat zien wat de verschillende onderdelen van sterrenstelsels zijn.

Op een touchscreen kan een sterrenstelsel worden geselecteerd. Het apparaat geeft vervolgens een recept voor dit sterrenstelsel met vijf ingrediënten: jonge sterren, oude sterren, gas en stof, zwarte gaten en donkere materie. Deze moeten dan in de goede verhouding in het apparaat gedaan worden, waarna het apparaat het sterrenstelsel gaat bouwen. Het resultaat: een 3D projectie van het sterrenstelsel!

Virtuele tour door de cosmos

Astronauten hebben het voorrecht om vanuit een uniek perspectief het heelal te bekijken. Los van de atmosfeer en de lichtvervuiling van steden, lijkt het heelal nog mooier dan wat wij ‘s nachts op Aarde kunnen zien. Voor iedereen die geen astronaut is, bestaat in Leiden in mooie oplossing: een virtuele tour door de cosmos! Met een virtual reality-bril is het mogelijk om te vliegen door het heelal en de grootse structuur te verkennen.

Deze virtuele rondleiding volgt een moderne simulatie van de structuur van het heelal dat gebaseerd is op het EAGLE project, waar Leidse professor Joop Schaye bij betrokken is. Het EAGLE project heeft als voornaamste doel om de vorming van sterrenstelsels en hun co-evolutie met hun gasvormige omgevingen te onderzoeken.

Openingstijden, routebeschrijving en entree

Het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 11:00 tot 16:00.

De toegang tot het gebouw wordt verleend door de Hortus Botanicus Leiden. De entree van de Hortus Botanicus vindt u aan Rapenburg 73. Daar kunt u een toegangsbewijs voor de tuin kopen. Eenmaal in de tuin, kunt u naar het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht lopen. Deze ligt aan het einde van de tuin. De wandelroute neemt ongeveer tien minuten in beslag.

Entree tot het bezoekerscentrum is gratis, mits u een geldig toegangsbewijs heeft voor de Hortus Botanicus Leiden.

  • U mag in het bezoekerscentrum fotograferen. Het is niet toegestaan gebruik te maken van flits of een statief. Als u wilt fotograferen voor commerciële of journalistieke doeleinden, verzoeken wij dat u contact met ons opneemt.

  • We vragen u rekening te houden met andere bezoekers en uw telefoongebruik zoveel mogelijk te beperken.

  • Het meenemen van eten of drinken in de tentoonstellingsruimte is niet toegestaan.

  • In de Oude Sterrewacht is roken niet toegestaan.

  • Huisdieren zijn niet toegestaan in het bezoekerscentrum. Een hulphond mag wel mee naar binnen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie