Logo Universiteit Leiden.

nl en

Bezoekerscentrum

Van 13 april tot en met 29 december is in de Sterrenwacht Leiden een nieuwe tentoonstelling te zien genaamd Van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos. Twee dagen per week kunnen bezoekers zien wat de drie grootste vragen in de sterrenkunde zijn en hoe astronomen deze al honderd jaar proberen te beantwoorden.

Plattegrond van de tentoonstelling

De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Drie vragen staan in de tentoonstelling centraal. Hoe groot is het heelal en wat is de vorm ervan? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

De tentoonstelling "Van aarde tot oerknal" geeft een prachtig overzicht van de verbazingwekkende ontdekkingen in de astronomie van de afgelopen eeuw en de open vragen over het heelal die we de komende jaren zullen behandelen. Het belicht ook de wereldwijde fascinatie voor astronomie in het dagelijks leven".

Ewine van Dishoeck, IAU-voorzitter en Leids hoogleraar Sterrenkunde.

De tentoonstelling maakt deel uit van de viering van het 100-jarig bestaan van de IAU. Om deze mijlpaal te vieren, organiseert de IAU een jaar lang een activiteiten om het bewustzijn van een eeuw aan astronomische ontdekkingen te vergroten en om het gebruik van astronomie als middel voor onderwijs, ontwikkeling en diplomatie te ondersteunen en te verbeteren onder het overkoepelende thema 'Under One Sky'.

"De reis door honderd jaar astronomie eindigt met een blik op de toekomst. Zoals bemande reizen naar Mars en de Breakthrough Starshot-missie, om sondes, gedreven door licht, naar de dichtstbijzijnde ster Alpha Centauri te sturen. De boodschap is duidelijk: na honderd jaar valt er nog genoeg te ontdekken in het heelal." -NRC

"De tentoonstelling geeft een boeiend overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen die de astronomie de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt." -Leidsch Dagblad

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Openingstijden, routebeschrijving en entree

Het bezoekerscentrum is geopend op zaterdag zondag van 10:00 tot 18:00.

De toegang tot het gebouw wordt verleend door de Hortus Botanicus Leiden. De entree van de Hortus Botanicus vindt u aan Rapenburg 73. Daar kunt u een toegangsbewijs voor de tuin kopen. Eenmaal in de tuin, kunt u naar het bezoekerscentrum van de Oude Sterrewacht lopen. Deze ligt aan het einde van de tuin. De wandelroute neemt ongeveer tien minuten in beslag.

Entree tot het bezoekerscentrum is gratis, mits u een geldig toegangsbewijs heeft voor de Hortus Botanicus Leiden.

  • U mag in het bezoekerscentrum fotograferen. Het is niet toegestaan gebruik te maken van flits of een statief. Als u wilt fotograferen voor commerci√ęle of journalistieke doeleinden, verzoeken wij dat u contact met ons opneemt.

  • We vragen u rekening te houden met andere bezoekers en uw telefoongebruik zoveel mogelijk te beperken.

  • Het meenemen van eten of drinken in de tentoonstellingsruimte is niet toegestaan.

  • In de Oude Sterrewacht is roken niet toegestaan.

  • Huisdieren zijn niet toegestaan in het bezoekerscentrum. Een hulphond mag wel mee naar binnen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie