Universiteit Leiden

nl en

Met senioren sjoelen en wandelen voor onderzoek naar sociale cohesie

Met senioren bingo spelen, sjoelen en wandelen. Dat is voor Marieke van der Heijden, masterstudent Cultural Antropology and Development Sociology, wekelijkse kost. Voor het project Leren met de Stad doet zij onderzoek naar sociale cohesie in de wijk De Kooi.

Leren met de Stad is een project waarin studenten werken aan maatschappelijke vraagstukken als onderdeel van hun studie. Van der Heijden was meteen enthousiast toen zij over het project hoorde. 'Wat mij vooral aansprak was dat ik bij Leren met de Stad een relevant afstudeeronderzoek kon doen dat niet in een stoffig laatje belandt. Mijn onderzoek is van belang voor de buurt.’

Onderzoek in de Leidse wijk De Kooi

Van der Heijden’s onderzoek gaat over sociale cohesie in de publieke ruimte, in dit geval de wijk De Kooi in Leiden Noord. ‘Deze wijk is van oudsher een arbeiderswijk, maar is de afgelopen jaren ook een wijk geworden van migranten. Ik zag dat deze twee groepen eigenlijk weinig met elkaar omgingen en wilde uitzoeken waarom niet. Wat moet er gebeuren om dit te veranderen? En willen ze dat wel? Dat zijn de vragen waar ik mij mee bezig hou.’

Die vragen probeert Van der Heijden te beantwoorden door vooral veel te praten en te luisteren naar de mensen die zij dagelijks treft in de buurthuizen ‘Het Gebouw’ en ‘De Kooi’. Dit zijn veelal senioren. ‘De gesprekken die ik voer, gaan over van alles’, zegt Van der Heijden lachend. ‘Over sport, de kleinkinderen, vakanties. Dat moet ook, want mensen zijn hier voor hun ontspanning. Tussen de verhalen door stel ik  vragen over de buurt en of zij vinden dat deze veranderd is door de jaren heen.’

Wandelen met senioren

Op dinsdagochtend wandelt Van der Heijden altijd met senioren van buurthuis Het Gebouw. De wandeling, waaraan gemiddeld vijf tot tien senioren meedoen, wordt georganiseerd door stagiaires Noah en Chantal, beide student Sportkunde aan De Haagse Hogeschool. ‘We plannen elke keer een andere route en kijken ook naar de samenstelling van de groep op de dag zelf’, vertellen de stagiaires. ‘Als er bijvoorbeeld deelnemers met rollator meedoen, passen we de route daarop aan.’

In het groepje dat dit keer meegaat zitten een aantal trouwe wandelaars. Coby en Anita bijvoorbeeld, twee vrouwen die elkaar ontmoet hebben in het buurthuis en daar vriendinnen zijn geworden. En Kees, een man in de zeventig die honderduit praat over politiek, zijn zoon en zijn vrouw. ‘We zijn 28 jaar samen. Het was liefde op eerste gezicht.’

Zorgen voor elkaar

Na afloop van de wandeling wordt er altijd geluncht in het buurthuis. Van der Heijden: ‘Ze zijn hier altijd heel gul met de maaltijden, die je voor een kleine prijs kan krijgen. En ze zorgen hier ook echt voor elkaar. De lunches horen niet bij mijn onderzoek, maar ik ben er wel vaak bij, omdat ik hier ook nog mooie gesprekken kan voeren.’

Voorlopige resultaten

Van der Heijden heeft in totaal drie maanden doorgebracht met de senioren en is net begonnen met het analyseren van haar onderzoeksdata. Van der Heijden: ‘Wat ik nu al uit de data kan concluderen is dat de twee buurthuizen heel belangrijk zijn voor de buurt, maar dat het twee aparte werelden zijn. Mensen die naar het ene buurthuis gaan, gaan niet naar het andere buurthuis, en andersom. Ik wil nog uitzoeken waarom dat is. Het zou mooi zijn als de buurtbewoners uiteindelijk van beide buurthuizen kunnen profiteren en hun netwerk kunnen uitbreiden.’

Leren met de Stad is een initiatief van de Gemeente Leiden, Universiteit Leiden, Hogeschool Leiden en mboRijnland. Studenten werken aan maatschappelijke vraagstukken als onderdeel van hun studie. Interesse? Neem dan contact op met Leren met de Stad via info@lerenmetdestad.nl. De fysieke locatie van Leren met de Stad, van waaruit studenten werken aan vraagstukken in de wijk, is gevestigd in Het Gebouw aan Arubapad 2 in Leiden.

Tekst: Sabine Waasdorp
Beeld: Marc de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.