Universiteit Leiden

nl en

Twaalf jaar en al een moord gepleegd, hoe kan dat?

De moord die twee Duitse meisjes van 12 en 13 jaar afgelopen weekend begingen, zorgt voor een moeilijk spanningsveld. Marieke Liem bespreekt bij De Morgen hoe je die jonge leeftijd met zo'n gruweldaad kan rijmen.

Afgelopen weekend is er in het duitse dorpje Freudenberg een meisje van 12 neergestoken door twee meisjes van 12 en 13 jaar oud. Ze gaven deze feiten toe tijdens een verhoor. Zo'n gruweldaad strookt niet met de leeftijd van de daders, omdat kinderen ons herinneren aan onschuld. Toch leert de geschiedenis dat jonge daders geen uitzondering zijn. 

De karakteristieken van deze zaak lijken hetzelfde als andere moordzaken waarbij jeugdige daders betrokken zijn. 'Vaker dan volwassenen plegen jeugdige daders een moord samen, en in een derde van de gevallen is het slachtoffer ook minderjarig', aldus Liem. 

Bij jeugdige moorden keert bijna altijd dezelfde conclusie terug. 'Als je kijkt naar de voorgeschiedenis of de gezinsachtergrond, dan zie je pure ellende', stelt Liem. Bovendien hebben kinderen van 13 nog een beperkt schuldbesef en norminzicht, iets wat niet ontkend moet worden. 

Lees het volledige artikel op de website van De Morgen (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.