Universiteit Leiden

nl en

Piqani en Jesse houden lezing aan het Centre for Constitutionalism and Human Rights in Praag

Darinka Piqani en Moritz Jesse, beiden verbonden aan het Europa Instituut Leiden, waren uitgenodigd als sprekers bij het Centre for Constitutionalism and Human Rights dat deel uitmaakt van de Rechtenfaculteit van de Charles Universiteit in Praag.

In zijn lezing ‘The Future of Citizenship and EU Free Movement’ ging Dr. Jesse in op het verlies en verkrijgen van EU burgerschap, de manier waarop Europees burgerschap in binnenlandse situaties wordt ingezet tegen de eigen lidstaat en de toegang tot sociale voorzieningen in EU vrije verkeer scenario’s. De lezing vond plaats op 16 november 2022. Gebaseerd op wetgeving van het Europees Gerechtshof, concludeerde Dr. Jesse dat de ontwikkelingen die goed zullen uitpakken voor bepaalde ingezetenen van de Unie, zullen leiden tot een beperking van rechten voor anderen. 

Dr. Piqani’s lezing werd gehouden op 25 November 2022. In haar lezing ‘National Identity in the EU Legal Order’, ging Dr. Piqani dieper in op het juridische concept van de EU en nationale grondwetten. De lezing begon met een historische overzicht van de opkomst van het concept om de achterliggende beweegredenen te kunnen begrijpen. Daarna werden verschillende kwesties besproken met betrekking tot het concept zoals de definitie en het risico dat er eerder uitsluitende in plaats van inclusieve staatsrechtelijke waarden gearticuleerd worden: de functie van het concept als trigger voor dialoog in plaats van een daadwerkelijke afwijkingsclausule en, natuurlijk, het potentiële misbruik van het concept in iliberale democratieën. De lezing werd bezocht door studenten, onderzoekers en academische staf van de Rechtenfaculteit. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.