Universiteit Leiden

nl en

Scholieren over de Open Dag: ‘Ik wil mijn eigen ding doen’

Daar waar normaal duizenden forenzen hun weg vinden naar de vele ministeries in het stadscentrum, was de Haagse Turfmarkt afgelopen zaterdag een komen en gaan van jeugdige studenten in spe. De Bachelor Open Dag van de Universiteit Leiden vond afgelopen zaterdag fysiek plaats in Leiden én Den Haag. Een debuut voor de campus Den Haag en daar kon je in het hart van de hofstad eigenlijk zowel letterlijk als figuurlijk niet omheen.

De gastvrije studenten die de kraampjes bemannen op de informatiemarkt, nemen tussen de presentaties in de collegezalen een moment om bij te komen. Zodra die presentaties voorbij zijn, stroomt de hal van het Wijnhaven gebouw weer binnen luttele tellen vol. Een levendig geheel dat qua sfeer het begrip ‘markt’ zeker geen onrecht aandoet.

De Open Dag staat in het kader van keuzes, keuzes, en nog meer keuzes. Of in ieder geval de voorbereiding op het maken hiervan. Studenten geven als ervaringsdeskundigen uitgebreid antwoord op de meest uiteenlopende vragen, terwijl scholieren uitgebreid om zich heen kijken. Waar de een gemotiveerd meer van een specifieke studie wil ontdekken, probeert de ander zich uit pragmatische overwegingen breed te oriënteren.

Jan, Hanno en Frederik.

Eigen pad

Zo ook het drietal Jan, Hanno en Frederik uit Alkmaar (alledrie 17), die na de plenaire presentatie een rustig hoekje dachten op te zoeken voor koffie en thee. ‘We zitten nog in de verkennende fase’, geeft Hanno toe. Frederik wil eigenlijk tandarts worden. Had hij dan niet beter naar het LUMC kunnen gaan? Hij houdt alle opties open: ‘Soms moet je ook weten wat je niet wilt, dus ik vind het nuttig om alle opties te verkennen. Tandheelkunde trekt mij al, maar misschien zie ik iets anders geheel over het hoofd.’

De heren vullen elkaar feilloos aan, er hangt een ontspannen sfeer, en Jan vat goed samen wat ze op de universiteit hopen te vinden: ‘Wat ik vooral hoop te vinden, is inspiratie voor goede toekomstplannen en een gelukkig studentenleven.’ Dat je daardoor wellicht ook wat vriendschappen van de middelbare school zal moeten achterlaten, is voor Hanno een gegeven: ‘Iedereen uit de klas gaat zijn eigen pad volgen, dat hoort erbij.’

Lara

Kruispunt

De keuze voor een studie is een kruispunt in het leven van een scholier, waarbij een wisselwerking tussen wens en ambitie zal moeten leiden tot een gebalanceerd studentenleven. Dat besef lijkt volop aanwezig bij Lara (17) uit Zeist: ‘Ik kijk ernaar uit om op de universiteit mijn eigen vrijheid te hebben, mijn eigen ding te kunnen doen en uiteraard veel nieuwe mensen te ontmoeten. Toch ben ik ook benieuwd naar hoe ik zal omgaan met de studie zelf. In ieder geval zal het iets zijn waar ikzelf voor kies en vol voor ga.’

Yazlin

Grote ambities

Er zijn ook scholieren die met een strakker vizier de informatiemarkt opwandelen. Zoals Yazlin (16) uit Kleef (Duitsland), die al vanaf haar dertiende wist dat ze aan de Universiteit Leiden wilde studeren: ‘Met ons gezin hadden we Leiden een dagje bezocht. Toen dacht ik: hier moet ik studeren.’ Haar passie voor maatschappelijke vraagstukken en ambitie om ooit politicus te worden, brachten haar uiteindelijk naar Den Haag: ‘Omdat ik graag actief wil zijn in de maatschappij en onze problemen wil oplossen.’

Wat ze achterlaat bij haar overstap naar het studentenleven: ‘mijn familie’. Terwijl haar zus proestend de macht over haar kopje thee probeert te bewaren, nuanceert Yazlin: ‘Ik bedoel natuurlijk dat ik zelfstandig wil worden en hier een eigen leven wil opbouwen.’

Tekst: Mohammed El Baroudi
Foto's: Twycer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.