Universiteit Leiden

nl en

Rens Tacoma wint Onderzoeksprijs Werkgroep Italië Studies

Universitair hoofddocent Rens Tacoma heeft de Onderzoeksprijs 2021 voor Historische Wetenschappen gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Werkgroep Italië Studies voor de beste wetenschappelijke publicatie op het gebied van Italië Studies in de Nederlandse of Vlaamse academische wereld.

Tacoma heeft de prijs ontvangen voor zijn boek Roman political culture: Seven Studies of the Senate and City Councils of Italy from the First to the Sixth Century AD. (Oxford University Press 2020). ‘Ik ben ontzettend blij met de prijs, vooral ook omdat hij volkomen onverwacht kwam! De politieke cultuur van de Romeinse keizertijd heeft volgens mij enorm veel potentieel als onderzoeksgebied, en klaarblijkelijk dacht de jury daar hetzelfde over,’ zegt hij. ‘Ik ben er trots op dat ik het boek op eigen kracht heb geschreven, in relatief korte tijd. Het sabbatical dat ik kreeg van het Instituut voor Geschiedenis en de onderzoeksfaciliteiten van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome hebben me daarbij enorm geholpen.’

Aan de prijs is een onderzoeksbeurs van 1000 euro verbonden. Wat Tacoma met het geld gaat doen, weet hij nog niet precies. ‘Ik ben bezig met de afronding van een nieuwe monografie, samen met onderzoeker Rolf Tybout, over Griekse grafepigrammen. Daarnaast ben ik bezig met het opzetten van een project over Romeins fake news. He gaat over de gemanipuleerde en vervalste documenten die in de Romeinse wereld circuleerden. Ik heb meerdere kleinere en grotere projecten lopen rondom beide thema’s, sommige met studenten, andere met collega’s. Ongetwijfeld zal het iets in samenhang daarmee worden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.