Universiteit Leiden

nl en

Eerste Internationale ELS conferentie

Op 1 en 2 september namen collega’s van de Faculteit Rechten deel aan de eerste Internationale ELS Conferentie, georganiseerd door ELS Academy in Amsterdam.

Het ‘2022 Empirical Legal Studies Conference’ werd gehouden aan de Faculteit Rechten van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ongeveer 160 ELS enthousiastelingen van over de hele wereld zorgde voor een inspirerende en succesvolle conferentie met een uitnodigende atmosfeer. 

Oprichting European Society for Empirical Legal Studies
Voorafgaand aan de officiële opening van de conferentie, werd de European Society for Empirical Legal Studies (ESELS) opgericht. Het doel van deze nieuwe vereniging is om uitwisseling tussen wetenschappelijke onderzoekers op het gebied van empirisch juridisch onderzoek relevent voor Europa en Europese wetgeving te stimuleren. ESELS is ook van plan om een eigen European Journal of Empirical Legal Studies uit te geven. 

Het doel van de conferentie was om wetenschappers in empirisch juridisch onderzoek de gelegenheid te geven om met elkaar in contact te komen, hun onderzoeksresultaten te presenten en bediscussiëren met vakgenoten op het gebied van empirisch juridisch onderzoek.

Conferentie programma
De conferentie werd officieel geopend door Catrien Bijleveld. Tijdens de plenaire sessie op de eerste dag, waren Dineke de Groot, President van het Hooggerechtshof en Dame Hazel Genn, Professor of Socio-Legal Studies aan het University College Londen de keynote speakers. Zij gingen in op het belang van empirisch juridisch onderzoek in het opbouwen van vertrouwen in het rechtssysteem en het aanpakken van global challenges. Op dag 2 waren de sprekers Fernando Miró-Llinares, Professor of Criminal Law aan de Miguel Hernández University van Elche en Urška Šadl, Professor aan de University Institute Florence. Miró-Llinares ging in op de stand van zaken van ELS in Spanje, terwijl Šadl vertelde haar over onderzoek naar context-consious courts. 

Gedurende de conferentie, werden een aantal paneldiscussies gehouden waar wetenschappers niet alleen hun onderzoeksresultaten konden presenteren en bediscussiëren maar ook konden reflecteren op de uitdagingen en kansen die horen bij dit type onderzoek. Er namen zelfs bachelor’s en master’s studenten deel aan de conferentie: zij presenteerden de resultaten van hun onderzoeksprojecten in een posterhoek. Indrukwekkende prestatie!

Leidse presentatie
De conferentie was een unieke gelegenheid voor onderzoekers om hun projecten met vakgenoten van over de hele wereld te bespreken en feedback te krijgen op de empirische kant van het onderzoek. Verschillende Leidse onderzoekers presenteerden hun empirische onderzoek. Zo hadden Sarah Vandenbroucke, Alette Jansen, Merel Cornax, Jessie Pool en Helen Pluut, bijvoorbeeld een panel georganiseerd over de maatschappelijke verantwoordelijk ondernemen. In een ander panel, over Europese consumentenbescherming 2.0, vertelden collega’s over nieuwe ontwikkelingen over consumentenervaringen met online prijsdiscriminatie (Kimia Heidary), product-veiligheidsrecht in e-commerce (Gitta Veldt) en de noodzaak om bestaande consumenten concepten om te zetten in regulering (Vanessa Mak). 

Ook waren er presentaties van Niek Strohmaier en Sofia de Jong over character evidence in juridische procedures, Eva Grosfeld over de morele onderbouwing van EU recht en de legitimiteit van de EU, Cale Davis over het gebruik van discretie in recht, Cecily Rose over de kwantitatieve inzichten van onderzoekfinancieringsorganen op het gebied van internationaal recht, Adriaan Bedner over het recht op zelfbeschikking als het gaat om juridische identiteit, en Federica Casano over de Europese zwarte lijst voor belastingparadijzen. Je kunt hier een brochure vinden (in het Engels) met alle sprekers en samenvattingen. 

De Netherlands Academy for Empirical Legal Studies is een platform voor (aspirant) wetenschappers van universiteiten in Nederlands. Voor meer informatie over deelname aan evenementen en de ELS Academy is te vinden op de website. Voor vragen kun je contact opnemen via: contact@elsacademy.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.