Universiteit Leiden

nl en

Kiki Zanolie bij De Jonge Akademie over als eerste in je familie studeren

De Jonge Akademie verkende de ervaringen van eerstegeneratiewetenschappers en adviseert hoe de academische wereld toegankelijker gemaakt kan worden voor wetenschappers met verschillende achtergronden. Lees het interview met eerste generatie wetenschapper Kiki Zanolie.

Kiki Zanolie

De Jonge Akademie

'Ik stond er nooit zo bij stil, totdat ik las dat Carel Stolker, toentertijd rector van de Universiteit Leiden, een fonds begon voor eerstegeneratiestudenten. Toen besefte ik pas dat het inderdaad anders is als je niet uit een familie komt waar het normaal is dat je gaat studeren en promoveren.' 
Niet de eerste de beste. Ervaringen van eerstegeneratiewetenschappers in Nederland (p.80)

Kiki's onderzoeksinteresses zijn gericht op de cognitieve en sociale ontwikkeling tijdens de adolescentie en de relatie met de hersenontwikkeling. Ze is geïnteresseerd in sociale relaties en de rol van sociale status in risicogedrag en gevoeligheid voor afwijzing bij hoogbegaafde en zich ontwikkelende kinderen en adolescenten. 

Postbus 71

'Waarom zijn de hersenen van mannen gemiddeld groter dan die van vrouwen?'.  Kiki Zanolie is gespecialiseerd in de ontwikkeling van het brein en beantwoordde deze vraag in een kort videofragment

NPO Radio 1 - De nacht van NTR

Adolescenten worden steeds pro-socialer naarmate ze ouder worden. Kinderen richten zich nog meer op zichzelf en hun familie maar tijdens de adolescentie wordt die wereld groter, krijgen ze meer sociale contacten en spelen vriendschappen een belangrijkere rol, zo vertelt Kiki Zanolie. 
Twitterende Wetenschapper: Kiki Zanolie over de hersenontwikkeling van adolescenten (28 juli 2022)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.