Universiteit Leiden

nl en

Jong talent: quantumwetenschapper ontvangt Young Scientist Prize

Pas 35 jaar en nu al leider van een onderzoeksgroep, op weg naar vaste aanstelling. En: talloze papers, subsidies en beurzen op zijn naam. Leidse natuurkundige Jordi Tura i Brugués ontvangt vandaag de Young Scientist Prize voor zijn bijzondere bijdragen aan quantum-onderzoek.

Wie hem genomineerd heeft, weet hij niet. ‘Van Leiden tot Barcelona, ik heb met ontzettend veel mensen gewerkt.’ De reden voor zijn nominatie is concreter: ‘Voor zijn pionierswerk in quantum non-localiteit,’ aldus de European Physical Society.

Tura leidt de Applied Quantum Algorithms groep (aQa) van het LION. De groep onderzoekt quantumalgoritmes: rekenmethoden die de processen van quantumcomputers optimaliseren. De onderzoekers verkennen de toepassingen van deze algoritmes voor de wetenschap en maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan machine learning, optimalisatie en verificatie.

Image by Jordi Tura

Unieke blik

Het is niet de eerste keer dat Tura in de prijzen valt. Vorig jaar ontving hij een Google Research Scholar Award, en een ERC Starting Grant ter waarde van 1.5 miljoen euro. Hij blijft er bescheiden onder. ‘Ik kan een hele lijst maken van mensen die slimmer zijn dan ik, maar ik ben wel heel gepassioneerd.’

Toch heeft Tura een uniek oogpunt. Van origine is hij geen natuurkundige, maar wiskundige en telecommunicatie-ingenieur. ‘Quantum informatietheorie was voor mij het perfecte raakvlak.’ En dat heeft hij getroffen bij het LION. ‘Ik ben ontzettend blij hier in Leiden, de aQa-groep is wereldwijd uniek.’ Zijn toekomstplannen zijn dan ook duidelijk: ‘Ik blijf graag nog lang hier onderzoek doen.’

De prijsuitreiking vindt plaats in Vilnius, Litouwen. Daar ontvangt Tura een medaille en 1500 euro.

Tekst: Serafine Beugelink

De Heineken Young Scientists Award 2022

Op 12 juli kreeg Tura te horen dat hij ook de Heineken Young Scientists Award 2022 in ontvangst mag nemen. Hij krijgt de award in het domein Natuurwetenschappen toegekend voor zijn baanbrekende bijdragen aan de theorie van quantumverstrengeling en niet-lokaliteit. Hij maakte de stelling van Bell, die gebruikt wordt om verstrengeling van twee deeltjes aan te tonen, geschikt voor grote aantallen deeltjes. Dit is een belangrijke stap voor de doorontwikkeling van de quantumcomputer en het quantuminternet.

De Heineken Young Scientists Award wordt tweejaarlijks uitgereikt door de KNAW aan vier veelbelovende jonge onderzoekers die in Nederland werken. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk. De prijs is in 2010 in het leven geroepen door Charlene L. de Carvalho-Heineken. De KNAW reikt de prijzen 29 september uit.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.