Universiteit Leiden

nl en

Natuurkundige verzetsheld herdacht

Arie Bijl promoveerde in 1938 in de Natuurkunde in Leiden, maar overleed in 1945 in concentratiekamp Neuengamme. Hoogleraar Sense Jan van der Molen sprak op de Arie Bijlhof in Oegstgeest over deze bijna vergeten verzetsheld.

Doordat Bijl zo jong is overleden, is hij een relatief onbekende wetenschapper gebleven. Onterecht, volgens Van der Molen die graag de wetenschappelijke gaten invult. ‘Onder andere dankzij de theorie van Arie Bijl begrijpen we het bijzondere gedrag van vloeibaar helium’, vertelt hij. ‘Er wordt tot op de dag van vandaag naar zijn onderzoek gerefereerd.’

Onder de aandachtige luisteraars zijn ook familieleden van Bijl; zo is er een videoverbinding gelegd met zijn 77-jarige zoon die in Denemarken woont. Hij leert veel nieuws over zijn vader, die hij nooit heeft gekend. ‘Mijn moeder was geen fysicus en wist niet goed wat voor werk hij deed. Ze heeft me wel verteld wat hij tijdens de oorlog heeft gedaan, dat het helpen van mensen voor hem vanzelfsprekend was.’

‘Bij de faculteit hebben we weinig kennis over betrokken verzetsmensen’, vertelt van der Molen. ’We wisten wel wat over het werk van Bijl, maar hij staat niet in de standaardlijst met mensen die wij op een voetstuk zetten. Maar hij heeft belangrijk werk verzet in de oorlog en in de natuurkunde, dus ik denk dat hij een plekje op die lijst verdient.’

Lees het volledige artikel

Het volledige artikel over de herdenkding kan je lezen in het Leids Dagblad (€)

Oegstgeestse verzetsheld kon zich meten aan Nobelprijswinnaars
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.