Universiteit Leiden

nl en

Presentatietraining voor jonge onderzoekers: leer jezelf én je verhaal met impact te presenteren

Presenteren vraagt om inlevingsvermogen, de essentie van je verhaal te kennen en dit goed te kunnen verwoorden. En natuurlijk heb je zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Met deze uitgangspunten gaan jonge onderzoekers tijdens de presentatietraining van het Centre for Professional Learning aan de slag. Jaco Trefson, PhD student bij het LUMC, vertelt hoe hij de training heeft ervaren. ‘Ik wilde leren hoe mijn boodschap beter aan zou komen bij mijn publiek.’

Jaco Trefson zit in zijn derde jaar van zijn promotietraject bij het LUMC, hij doet onderzoek naar patiëntveiligheid op verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Tijdens zijn onderzoek praat hij met veel verschillende mensen; patiënten, verpleegkundigen, leidinggevenden en andere wetenschappers. Trefson: ‘Waar begint een presentatie en waar eindigt die? Gedurende mijn PhD ben ik continu bezig met vertellen waar ik onderzoek naar doe en waarom. In de afrondende fase van mijn PhD ben ik vooral bezig met opschrijven van mijn onderzoek en het verspreiden ervan. Daarom heb ik gekozen om nu de presentatietraining te volgen. Ik wilde leren hoe mijn boodschap beter aan zou komen bij mijn publiek.’

Als onderdeel van hun promotietraject hebben jonge onderzoekers bij Universiteit Leiden keuze uit een divers aanbod van verschillende cursussen. De presentatietraining is hier onderdeel van.

Audience, Speaker, en Key Message

De presentatietraining is opgebouwd uit vier middagen. Voor de start van de training heeft iedere deelnemer een intakegesprek. Daarin bespreek je wat je verwachtingen en doelen zijn voor de training. Zo is het vertrekpunt van elke sessie de uitdagingen die de deelnemers bij het presenteren van hun onderzoeken in hun dagelijkse praktijk tegenkomen.

Trefson: ‘We werkten tijdens de trainingen via het ASK-model, er wordt dan op drie aspecten de nadruk gelegd; Audience, Speaker, en Key Message. Naar aanleiding van die aspecten krijg je ook huiswerk.’ Voorbeelden van onderwerpen waar deelnemers mee aan de slag gaan tijdens de cursus zijn: Wie zitten er voor je, wat zijn hun zorgen en belangen en wat wil je dat ze doen? Hoe neem je jezelf mee, wat drijft je, waar zit jouw trots en kennis? En je leert over het belang van weten wát je wilt vertellen en waarom. Op deze manier kun je impact maken met een presentatie bij een specifiek publiek en met een specifiek doel.

Leren zwemmen in ongemak

Een verhaal vanuit verschillende perspectieven vertellen kan lastig zijn. Volgens de trainers van de cursus is het daarom nodig om uit je comfortzone te stappen. Je oefent veel met nieuw gedrag en krijgt voortdurend feedback door te reflecteren op de effecten daarvan. ‘Veel opdrachten zijn in duo’s’, vertelt Trefson. ‘Je presenteert aan elkaar. Je bent eigenlijk gewoon aan het vertellen, het presenteren wordt heel laagdrempelig gemaakt. Sommige denken bij presenteren aan een soort show en iets heel groots en engs, maar je kunt het ook gewoon zien als een verhaal vertellen aan iemand. En of dat nou 1 op 1 is of dat er honderd mensen naar je kijken, dat hoeft niet uit te maken. Dat is ook de insteek van de training’

Deelnemers leren hoe ze gestructureerd een verhaal kunnen vertellen en hoe het is om door een groep bekeken te worden. ‘Je leert een beetje zwemmen in het ongemak en dat het ook niet erg is om dat te voelen.’ Uiteindelijk kan je daardoor het script los laten en tegelijkertijd regie houden over de richting van je verhaal. ‘Je leert hoe je je tijdens een presentatie niet steeds focust op dingen die voor jouw gevoel niet goed gaan of op je ongemak, maar vooral op je verhaal. Uiteindelijk heb ik wel het gevoel dat ik nu een toolbox heb met technieken om beter te kunnen presenteren. En ik ben blij dat ik dat mee kan nemen naar de toekomst.’

Wil je ook ontspannen kunnen presenteren? Ervoor zorgen dat je jouw boodschap inhoudelijk sterk kunt overbrengt en tegelijkertijd op een open manier in verbinding blijft met je publiek? Schrijf je dan in voor onze presentatietraining voor professionals op 1 en 8 juni. Meer informatie vind je op deze website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.