Universiteit Leiden

nl en

Peter Burger in het Parool over informatieoorlog

Naast de strijd op de grond in Oekraïne nam ook de propagandaoorlog de afgelopen dagen in hevigheid toe, maar het is nog de vraag of Oekraïne die aan het winnen is. Het lijkt alsof Zelenski, de man die parlement na parlement tot tranen brengt, begint te overdrijven. Universitair docent en expert op het gebied van nepnieuws Peter Burger gaat er verder op in.

Burger meent dat het normaal is dat je journalisten in staat stelt de schade met eigen ogen te bekijken. De motivatie daarachter is dat de wereld kennis neemt van wat er is gebeurt. Maar dat betekent niet per se dat Oekraïne de informatieoorlog wint. ‘Als Zelenski met al zijn toespraken het Westen wil overhalen in te grijpen, dan is dat nog niet gelukt,’ zegt Burger. Hij wijst er ook op dat die filmpjes van Oekraïense tractoren die Russische tanks wegslepen weliswaar alomtegenwoordig lijken, maar dat hoeven te zijn. ‘Ik volg voor mijn werk veel populistische en extreemrechtse accounts. Daar zie je vooral beelden van misdaden door Oekraïense troepen.’

Meer weten?

Lees het hele artikel op de website van het Parool.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.